Afbeelding
Foto: Ahmad Resh

Ahmad schreef het scenario voor een strip van boek Carry Slee: ‘Droom die uitkomt’

Door: Bregje Kop Algemeen

SCHERPENISSE - De 33-jarige Scherpenissenaar Ahmad Resh heeft van zijn hobby zijn beroep weten te maken. Hij is al jarenlang scenarioschrijver, schrijver en recensent. Zo werkt hij onder andere freelance voor Donald Duck. Ook maakt Ahmad wekelijks de strip ‘Antoon Beunhaas’ voor de Thoolse Bode. Momenteel is Ahmad druk met zijn strip van het boek Spijt! van Carry Slee. 

Ahmad, die geboren is in Meppel, volgde de opleiding Media, Informatie en Communicatie in Amsterdam. In die periode begon hij ook zijn carrière met het verkopen van een scenario aan de Donald Duck. In 2014 kreeg Ahmad een baan aangeboden als programmadirecteur bij een televisiezender in Iraaks-Koerdistan, het land waar zijn ouders vandaan komen. Na vier jaar vond Resh het wel welletjes. Hij miste Nederland en wilde zijn passie, het schrijven van strips en teksten, weer volgen. In 2021 publiceerde Resh zijn eerste stripboek, Arie de Boskanarie, getekend door Ralph Dikmans. Nu, één jaar later, komt de Scherpenissenaar met een strip van het boek Spijt! van Carry Slee. 

Samenwerking
Al van jongs af aan is Ahmad grote fan van de boeken van Carry Slee. “Zij is zeker wel één van mijn jeugdhelden geweest qua schrijvers”, aldus Ahmad. Dat hij dus nu een boek van haar mag ‘verstrippen’, maakt hem heel trots. “Het voelt als een droom die uitkomt. Je werkt toch met iemand samen waar je naar op kijkt.”

De samenwerking met Carry Slee begon vanuit eigen initiatief van Resh. “Het leek mij heel leuk om een strip te maken van een van de boeken van Carry Slee. Daarom heb ik zelf het initiatief genomen”, vertelt hij. “Normaal kan het nog best lastig zijn om in contact te komen met bekende mensen, maar door mijn geschiedenis bij Donald Duck heb ik wat bekendheid kunnen creëren. Als je mij googelt kun je ook zien wat ik allemaal gedaan heb.”

Al snel kwam Ahmad in contact met Carry Slee. “Zij vond het een leuk idee”, aldus Resh. “Dat was wel bijzonder om te horen.” Vervolgens kon Ahmad aan de slag. “Het maken van de strip is eigenlijk vergelijkbaar met het verwerken van een boek naar een film”, aldus de Scherpenissenaar. “Het komt er op neer dat het hetzelfde verhaal is, maar dan niet 1 op 1. Er worden wat dingen veranderd, maar je verzint zelf niets. Dingen die niet relevant zijn voor de strip, maar wel voor het boek, haal ik weg en soms schuif ik wat met de tijdlijn.” Voor de strip werkte Resh samen met striptekenaar Ralf van der Hoeven. “Ik had nog nooit eerder samengewerkt met hem, maar ik mocht van de uitgever zelf iemand kiezen. Ik heb voor hem gekozen, omdat ik hem echt een talent vind. Hij tekent super mooi!”

Ahmad is heel tevreden over het eindresultaat. “Ik ben heel trost, het is heel mooi geworden.” De strip wordt binnenkort groots gelanceerd in heel Nederland tijdens de Week tegen Pesten. Deze week is van 26 tot en met 30 september. “Scholen kunnen de strip als lesmateriaal bestellen. Ik vind het mooi dat kinderen op deze manier meer kunnen leren over pesten.”

Plannen 
Momenteel werkt Resh nog aan twee anderen bekende boeken. “Ik mag de titels helaas nog niet noemen. Maar dat gaat ook heel tof worden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief