De speelaanleiding aan de Kuipersdreef werd in 2016 geopend door kinderen uit de buurt.
De speelaanleiding aan de Kuipersdreef werd in 2016 geopend door kinderen uit de buurt.

Speelvoorziening in Tholen moet er komen

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Verschillende inwoners uit Tholen zijn druk bezig met het oprichten van een Speeltuinvereniging. Ruud Muijt, Marieke Geluk, Tanya Schot en Jane Mijnsbergen nemen deel aan de oprichting van deze speeltuinvereniging. Dat doen ze alle vier met maar één doel: Het creëren van een openbare speelvoorziening voor jong en oud in Tholen-Stad.

De plannen voor een speeltuin in Tholen-Stad waren heel erg concreet, maar door miscommunicatie van verschillende kanten viel het plan twee weken geleden volledig in duigen. "En dat terwijl we al anderhalf jaar in gesprek zijn met elkaar", vertelt Ruud Muijt. Zelf heeft hij twee dochtertjes: de vijfjarige Emma-Lynn en de tweejarige Lise-Lotte. Muijt wil dat zijn dochters opgroeien in een leefbare kern en daarom zet hij zich graag in voor een goede speelvoorziening in Tholen. Hij legt uit waarom: "Een paar jaar geleden is onder andere besloten om de speeltuintjes in de gemeente Tholen om te vormen naar zogenaamde speelaanleidingen." Schommels en wipkippen maakten plaats voor betonnen buizen en heuveltjes. "Speeltoestellen moeten jaarlijks gekeurd worden en brengen kosten met zich mee qua onderhoud, terwijl deze natuurlijke aanleidingen veel voordeliger zijn", legt Muijt uit. Het is de bezuiniging zelf waar Ruud eigenlijk geen moeite mee heeft. "Maar dat komt mede omdat destijds is aangegeven dat er wel één grote speelvoorziening voor terug zou komen."

De Spetter
Samen met inwoners is de gemeente Tholen ruim anderhalf jaar geleden in gesprek gegaan om uiteindelijk een speelvoorziening aan te leggen. Het begon met een oproep op Facebook. "Vanaf dat moment zijn we betrokken en denken we mee", zegt Ruud. De gewenste locatie was bekend en werd besproken: tussen zwembad De Spetter en de nieuwe Brede School. "Maar, enige weken geleden kwam wethouder Jan Harmsen met slecht nieuws naar de werkgroep. Het plan was onder druk komen te staan." Er moest een nieuwe locatie gezocht worden. De kap van bomen op het terrein van zwembad De Spetter en de
voorwaarden die comité BlijvenSpetteren stelde aan het herstelplan hebben hiertoe geleid. De betrokken inwoners die zich al tijden inzetten voor de speelvoorziening zijn bang dat alle tijd en energie die in het project is gestoken nu verloren gaat. "Daarom richten we deze speeltuinvereniging op. We willen er voor zorgen dat die speelvoorziening er gaat komen en als vereniging moet de gemeente wel met ons in gesprek."

Draagvlak
Het belangrijkste is volgens Muijt nu eerst om zoveel mogelijk draagvlak te creëren onder de inwoners en deze zichtbaar te maken. "De werkgroep bestond eerst uit elf ouders, maar twee zijn er afgehaakt omdat het gewoon te lang duurde." Van de negen ouders die nu over zijn, willen er vijf plaatsnemen in de vereniging. Vier in het bestuur en één helpt vanaf de zijlijn. "We zijn dus heel erg op zoek naar betrokken inwoners die zich hard willen maken voor een openbare speeltuin in Tholen-Stad." Samen met deze inwoners willen ze op zoek naar een nieuwe locatie, maar ook worden de mogelijkheden van de oude locatie opnieuw onderzocht. "We willen nu stappen maken. Er is geld beschikbaar gesteld voor zo'n voorziening, dan moeten we er ook gebruik van maken."

Scholen
Binnenkort gaat de werkgroep in gesprek met de basisscholen Ter Tolne en de Regenboog om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor een speeltuinvoorziening bij hen op/naast het terrein. "We willen ook opnieuw rond de tafel met het comité BlijvenSpetteren, maar deze keer zonder de gemeente. Misschien dat we toch kunnen samenwerken, want een speelvoorziening bij het zwembad kan wat ons betreft elkaar alleen maar versterken." De miscommunicatie tussen de verschillende partijen is volgens Muijt namelijk de reden dat de oorspronkelijke plannen geen doorgang kunnen vinden. "We hebben ze in ieder geval een e-mail gestuurd en wellicht komen we er toch samen uit." Ruud Muijt wil benadrukken dat hij niet wil protesteren tegen de overheid. "De gesprekken met de gemeente zijn altijd goed verlopen, maar we willen de mensen wel mobiliseren om samen de kern Tholen leefbaar te houden voor de toekomstige generatie."

Vrijwilligers
Vrijwilligers die lid willen worden van de vereniging, mogen zich uiteraard melden via e-mail: stvtholen@solcon.nl of contact opnemen via 06-18735611." Als het aan Muijt ligt gaat de speeltuin over één jaar open. "We zijn immers al anderhalf jaar in gesprek."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief