Op de informatiebijeenkomst lanceerde het bestuur de website en facebookpagina van speeltuin Buutvrij. FOTO JOSIEN MATHLENER
Op de informatiebijeenkomst lanceerde het bestuur de website en facebookpagina van speeltuin Buutvrij. FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

Speeltuinvereniging Buutvrij lanceert website

Door: Josien Mathlener Algemeen

THOLEN – De burgers die in navolging van de gemeentelijk oproep op Facebook tot meedenken over de speeltuinen in 2015 afgelopen 20 juni een speeltuinvereniging hebben opgericht, hielden vorige week dinsdag in gemeenschapscentrum Meulvliet een informatiebijeenkomst voor belangstellenden. Daarbij lanceerden de bestuursleden de website en facebookpagina van de nieuw te realiseren speeltuin.

Wat van start ging met een oproep op Facebook, werd vervolgd met gesprekken met buurtbewoners nabij verschillende speeltuinen in Tholen. Inwoners van Tholen werden ook betrokken bij de plannen voor de realisatie van een grote speeltuin in het Masterplan Tholen, een idee dat aansloot op het gemeentelijke speeltuinbeleid. Een werkgroep ging in 2016 aan de slag met plannen voor de inrichting, met betrekking van belanghebbenden van de scholen en het zwembad. Begin dit jaar werd een projectbureau erbij betrokken en in maart passeerden een drietal pitches van bureaus met ervaring in ruimtelijke inrichting de revue.

Losse schroeven

Toen medio april de werkgroep werd opgeschrikt door de gemeente omdat ze aangaf dat het plan op losse schroeven was komen te staan, besloten de werkgroepleden een speeltuinvereniging op te richten. Die vereniging draagt de naam Buutvrij, dat is bedacht door Ella Potappel van Beveren uit Stavenisse. Met de naam Dolfijn wist de Jenaplanschool uit Poortvliet de originaliteitsprijs in de wacht te slepen. Het speeltuinbestuur bestaat uit voorzitter Ruud Muijt, secretaris Tanya Schot, penningmeester Marieke Geluk en bestuurslid Jane Mijnsbergen. Eva Straten is geen bestuurslid, maar is betrokken op het vlak van sociale media, de website en creatieve activiteiten.

Locaties
Diverse locaties zijn bekeken voor de realisatie van speeltuin Buutvrij. Daar zijn er drie van overgebleven, met op drie de Oesterputten, op twee het terrein bij de Brede school, Meulvliet en De Spetter en op een het terrein bij de Brede school en Meulvliet. Middels een rode en groene kaart systeem mochten de belangstellenden op de informatiebijeenkomst aangeven welke locatie de voorkeur heeft. Daarbij viel De Oesterputten af. De voorkeurslocatie van de vereniging viel het meest in de smaak bij de aanwezigen. Voorzitter Muijt peilde middels een stellingronde ook hoe werd gedacht over de toegankelijkheid van de speeltuin voor jong en oud en of de speeltuin om te spelen is of ook om in te sporten. Bedenkingen die werden geuit met betrekking tot onder meer hangjongeren, worden nader bekeken. De vereniging heeft overigens een speeltuin voor ogen waarin natuur centraal staat en vandaalbestendig is. Buutvrij wordt voorzien van een omheining met een in- en uitgang en activiteiten en speeltoestellen dienen aan te sluiten bij de Thoolse cultuur. Beheer en toezicht zal worden verzorgd door Sjaloom Zorg. In de komende periode gaat de speeltuinvereniging de mogelijkheden rondom de voorkeurslocatie onderzoeken. Ze ziet de deuren graag geopend worden wanneer ook de brede school in gebruik wordt genomen. Voor nu richt het bestuur zich op het creëren van draagkracht om een goed fundament neer te zetten.

Lancering

Met het spelen van het buutvrij spel met de aanwezige kinderen werd de website www.speeltuinbuutvrij.nl en Facebookpagina Speeltuin buutvrij gelanceerd. Via de website kun je lid worden. Voor 2018 hoeft geen contributie te worden betaald. In oktober van dit jaar verwacht de vereniging opnieuw een bijeenkomst te houden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief