Foto: Remco Solleveld
AAN DE KEUKENTAFEL

SPAR-eigenaar Remco Solleveld: ‘Er moet wel uitdaging in zitten’

  Economie

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Remco Solleveld. 


Leidinggeven zit in het DNA van Remco Solleveld. Op jonge leeftijd had hij al snel een functie waarbij hij mensen onder zich had. Hij begon bij de vulploeg en op zijn 17e klimde hij op als groentechef bij de supermarkt Jac Hermans in den Haag. Vrij snel daarna werd hij assistent bedrijfsleider en op zijn 21e werd hij bedrijfsleider. Momenteel is hij de eigenaar van SPAR in Sint-Maartensdijk en runt hij de winkel samen met zo’n 40 man personeel.

Je hebt dus bijna altijd leiding gegeven?
“Ja, de rol als medewerker ken ik eigenlijk niet. Ik ben altijd gewend geweest om andere mensen onder mij te hebben. Ik wist zelf al vroeg dat ik niet in de wieg gelegd was om te luisteren naar iemand die vertelde wat ik moest doen. Dat deed en doe ik graag zelf. Eigen baas werd ik pas later. In 2014 ben ik ernstig ziek geweest en lag ik een aantal maanden in het ziekenhuis. Het was twee keer kantje boord, dus toen ging ik nadenken over wat ik nu écht wilde. En dat was voor mezelf beginnen. Ik heb alles verkocht en ben hier naartoe gegaan.”

Waarom Sint-Maartensdijk?
“Ik had nog wat contacten bij SPAR en we hadden wel eens contact over de winkels die te koop stonden, waaronder deze. Ik heb marktonderzoek gedaan en zag er wel potentie in. Het was een moeilijke winkel in een uitdagend gebied, maar dat sprak me wel aan. Ik ben niet iemand die van een kant-en-klaar bordje eet. Er moet wel uitdaging in zitten. En die zit hier nog steeds.”

Wat is de grootste uitdaging?
“De onvoorspelbaarheid. We hebben natuurlijk wel trouwe klanten, maar ook weer niet. Consumenten zijn veranderd. Wij vervullen niet meer de rol van een traditionele supermarkt en we concurreren ook niet met de Albert Heijn of Jumbo. Natuurlijk kun je bij ons nog wel je weekboodschappen doen, maar we zijn meer een gemakswinkel geworden.”

Wat is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van gemak?
“Op 22 september starten we met een aparte afdeling voor vers gemaakte broodjes. Tevens creëren wij een klein koffiehoekje waar je even kan zitten en genieten van een bakje koffie en/of broodje. Dat is een heel spannend moment en geeft ook weer een andere dimensie aan de winkel. We doen dit natuurlijk voor onze huidige klanten, maar ook bedrijven uit de buurt kunnen verse broodjes bestellen. Ik verwacht er heel veel van.”

Hoe ben jij als leidinggevende?
“Ik ben heel direct. Ik spreek mijn mensen gewoon persoonlijk aan op de werkvloer. Ik deel dan mijn visie, maar luister ook naar wat de medewerker te vertellen heeft. Iedereen is bij mij gelijk, of je nu vakkenvuller bent of achter de kassa staat. Ook vind ik dat je alles moet willen kunnen en willen weten. Je kunt natuurlijk niet alles weten, maar je moet het wel willen weten, vind ik. Ook vind ik het belangrijk dat mensen zelfredzaam zijn. Het brengt ze verder.”

Is het lastig om goed personeel te vinden?
“Ja, dat wordt steeds meer een uitdaging. Vroeger trok je gewoon een blik mensen open en zat er altijd wel een pareltje tussen. Die pareltjes worden steeds zeldzamer. Niet iedereen ‘hoeft’ zo nodig te werken denk ik. Gelukkig hebben we hier in onze winkel een leuk en divers team.”

Je komt uit Den Haag. Hoe werd je op het eiland Tholen ontvangen?
“in het begin was dat wel lastig. Je moet jezelf eerst bewijzen hé. Maar ik ben ondertussen aardig geland, al zeg ik het zelf. In de randstad had ik te maken met een ander type mensen. Ik implementeerde daar vaak en snel nieuwe dingen. Hier is het tempo wat langzamer en duurt het langer voordat iets van de grond komt en bij de mensen is ‘geland’. Daar moest ik wel aan wennen. Ondertussen voel ik me hier wel thuis. Ik wil ook niet alleen maar ‘winkeltje spelen’ en vind het mooi iets te kunnen betekenen voor de omgeving. Ik ben mede-voorzitter van de ondernemersvereniging en sinds kort ook lid van de vrijwillige brandweer.”

Heb jij nooit op zondag open gewild?
“Ik vind het heerlijk om op zondag vrij te zijn en ik respecteer de zondagsrust. Maar als je puur kijkt naar de economische belangen, zou ik wel open moeten, gezien er wel vraag naar is. Maar hier open gaan op zondag, zou de doodsteek zijn. We hebben dit niet nu op de agenda staan, maar kijken wel naar andere mogelijkheden om afvloeiing tegen te gaan naar randgebieden. We draaien bij SPAR ook pilots met vendingsmachines, die we bijvoorbeeld op een camping en of vakantiepark kunnen plaatsen. Ik zie dat de wereld om ons heen veranderd. Bewoners worden ook diverser, ze komen overal vandaan. En natuurlijk zijn er veel toeristen.”

Wat was de impact van de coronatijd?
“Voor ons had dat een positieve invloed. We hebben in die tijd echt kunnen laten zien waar we voor staan. We leverden toen ook veel aan huis. Mensen hebben dat wel gewaardeerd. We bezorgen nog dagelijks bij een aantal klanten die het erg fijn vinden dat wij de boodschappen op keukentafel neerzetten en nog even een praatje maken met ze.”

Hoe was het daarvoor?
“Nou, we hadden het in 2019 echt zwaar. Ik vroeg me toen soms ook af of wel wel door moesten gaan. Het was pittig, want de omzet bleef achter. Vanaf 2020 ging het eigenlijk alleen maar bergopwaarts. Dat hebben we tot nu toe weten vast te houden. Voor de komende jaren is het lastig vooruitkijken. Natuurlijk gaan de stijgende kosten invloed hebben, maar aan de andere kant hebben mensen altijd eten nodig.”

Hoe belangrijk is vrije tijd voor je?
“Belangrijk. Ik ben bewust bezig om mijn tijd goed te verdelen en niet alleen met het werk bezig te zijn. Je kunt wel 100 uur gaan werken, maar dat hou je niet lang vol.”

Met wie wil jij aan de keukentafel zitten?
“Ik heb vaak een duidelijke visie én daar sta ik ook achter. Dus ik heb een beetje de arrogantie dat ik het het beste weet. Natuurlijk spar ik wel regelmatig met anderen en luister ik ook. Maar het liefst praat ik met met de mensen die mij een beetje uitdagen.”

n

Gertrude Snoei,
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief