Afbeelding

Vlissingse Nadine Strenk haalt bijzonder diploma

Algemeen

VLISSINGEN – Altsaxofoniste Nadine Strenk (18) uit Vlissingen is met vlag en wimpel geslaagd voor het examen op D-niveau. En dat is bijzonder, want het D-diploma is het hoogst haalbare en maar voor een enkeling weggelegd.

Hobby Met haar nieuwe diploma openen de conservatoriumdeuren probleemloos voor Nadine, maar ze kiest een andere weg. Volgend jaar gaat ze taal- en letterkunde studeren in Gent en kiest voor Frans en Duits. “Ik wil graag mijn muziek als hobby houden”, vertelt ze. “Natuurlijk blijf ik spelen en ga ik ook in Gent op zoek naar een harmonie en misschien een bandje. Maar mijn ambitie is leraar worden”, vertelt het lid van de Vlissingse Koninklijke Harmonie Ons Genoegen.

Talentklas Nadine begon op haar vijfde met blokfluit spelen bij Ons Genoegen. Na twee jaar koos ze voor de klarinet. Op de Zeeuwse Muziekschool heeft ze negen jaar les gevolgd. Vooral van An Reusen heeft ze veel geleerd. Twee jaar geleden behaalde ze al met de klarinet het D-diploma. Ze moest nog twee jaar middelbaar onderwijs volgen en kon vanuit de muziekschool deelnemen aan de talentklas. “Normaal gesproken moet je daarvoor auditie doen, maar mijn D-diploma voor klarinet was voldoende. In de talentklas bleef ik klarinet doen, maar koos ik er ook voor om me de saxofoon eigen te maken.” Bij de Jeugd-Deltaband van de harmonie konden ze nog wel een paar saxofoonspelers gebruiken. “Die keuze had ik snel gemaakt. Een heerlijk instrument. En ik had toen al één jaar zelfstudie gedaan.” Nadine bleek ook de saxofoon makkelijk de baas te kunnen. “Ik vind beide instrumenten even leuk. Misschien ben ik op klarinet nog net iets beter, omdat ik die al langer bespeel.” Voor het altsaxofoonexamen slaagde ze op 7 juli in Ter Reede.

Deltaband Voor Nadine is het verenigingsleven een echte stimulans geweest. “Het is leuk om samen muziek te maken. Je leert veel en net als bij een voetbalvereniging is het na de repetitie ook bij ons heel gezellig. En eigenlijk is het toch voor de jeugd ook een vorm van sport. We zijn de opleidingsband voor de Deltaband. We lopen marsen en moeten een show kunnen geven. Daar is best veel voor nodig.” Nooit heeft ze een moment gehad dat ze wilde stoppen. “Vaak zie je dat jongeren rond twaalf, veertien jaar het opeens niet meer willen, of niet meer stoer vinden en die stoppen dan. Dat is jammer, want het is eigenlijk best stoer om zo’n showband te lopen en te kunnen zeggen dat je dat kunt. Je steekt er toch veel tijd en energie in om zo goed mogelijk te worden.” Vorig jaar werd de Jeugd-Deltaband nog Nederlands kampioen.

Vriendinnen Nadine speelt samen met vriendinnen in Tettares, een saxofoonkwartet. Tettares is oud-Grieks voor vier. Op het repertoire staan veel jazzy nummers. Een echt groot voorbeeld heeft Nadine niet. Voor klarinet denkt ze aan Benny Goodman en ze heeft respect voor Candy Dulfer op saxofoon, maar een echt idool is zij voor Nadine nooit geweest. “Ik heb Lily was here wel gespeeld. Ik vind het gewoon heerlijk om muziek te maken.”

BIJDRAGE BO VAN SCHEYEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief