De gemeente Vlissingen wil graag een visie maken voor het 'beeldbepalende' Arsenaalgebied.
De gemeente Vlissingen wil graag een visie maken voor het 'beeldbepalende' Arsenaalgebied. Foto: Leonard Passchier

In februari meer duidelijk over dilemma Arsenaalgebied

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Het Vlissingse college van burgemeester en wethouders neemt volgende maand een besluit over het dilemma waarmee ze geconfronteerd is voor het Arsenaalgebied in Vlissingen.

Oorspronkelijk zou het college hierover deze maand de knoop doorhakken, maar het overleg met de verschillende betrokken partijen duurt langer dan voorzien, vertelt wethouder John de Jonge.

Belanghebbenden

De gemeente Vlissingen wil een nieuwe visie maken voor het Arsenaalgebied, dat bestaat uit de Koopmanshaven, Michiel de Ruyterhaven, Zeilmarkt, het De Ruyterplein en een deel van de Oranjedijk, maar waterschap Scheldestromen gaat hier dijkonderzoek uitvoeren. Moet Vlissingen dit wettelijke onderzoek, dat begin 2021 klaar moet zijn, afwachten of kan zij al beginnen met overleg voor de visie? Voor het antwoord op deze vraag betrekken b&w de belanghebbenden in het gebied, zoals inwoners, ondernemers en het Comité Beschermd Stadsgezicht Vlissingen.

Strenger

Het college van burgemeester en wethouders bespreekt met deze partijen de gevolgen van het dijkonderzoek voor het visieproces. In 2050 moeten alle dijken in Nederland aan de nieuwe, strengere veiligheidsnorm voor waterkeringen voldoen, om bijvoorbeeld beter bestand te zijn tegen stormen. Waterschap Scheldestromen beoordeelt onder meer de Vlissingse waterkeringen en voert hiervoor vanaf dit jaar onderzoek uit. Dat onderzoek moet begin 2021 klaar zijn. De resultaten zouden kunnen uitwijzen dat de dijk langs het De Ruyterplein en de Oranjedijk, tot aan Het Eiland, versterkt moet worden. ‘Dat kan een verhoging en/of verbreding van de waterkering betekenen’, aldus de gemeente, 'maar wat dit concreet inhoudt, is nu nog niet te zeggen.

Gezichtsbepalend

In februari willen b&w op basis van een goede afweging van alle belangen de knoop doorhakken over het vervolg van het participatieproces voor de visie. De partijen willen graag aan de slag, omdat er al langer over de visie gesproken wordt en het een belangrijk deel van de binnenstad is. 'Dit gezichtsbepalende gebied heeft een eeuwenlange historie en heeft veel potentie. Alle betrokken partijen willen dat dit gebied een impuls krijgt', aldus Vlissingen.

Bouwvolumes

De visie moet uitgangspunten opleveren waaraan de gemeente nieuwe initiatieven en plannen voor de openbare ruimte kan toetsen. Ook komt er een analyse van de sterke en zwakke punten van het gebied in te staan, net als doelstellingen voor de ontwikkeling van het Arsenaalgebied. ‘Ook bepalen we met de aanwezigen de invalshoeken voor het toekomstplan, zoals de functies van het gebied, bouwvolumes, parkeren en de openbare ruimte’, staat in een gemeentelijke nota over het participatieproces. 'De kwaliteit van het proces om de visie te realiseren en de kwaliteit van de inhoud van de visie hebben voorrang op de planning. Het doel is om een visie op te stellen voor de gemeenteraad met zoveel mogelijk draagvlak.'



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief