‘Mensen helpen geeft je voldoening’
Piet Moret
Piet Moret (Foto: Daniël Wissel)

‘Mensen helpen geeft je voldoening’

VLISSINGEN – Hij werkte vijftig jaar in het autobedrijf van zijn vader, deed jarenlang vrijwilligerswerk voor de kerkgemeente en reisde tien jaar lang heen en weer naar Roemenië om de armoede in dat land te bestrijden. Aan het eind van dit jaar is het echt tijd om met pensioen te gaan, maar dat doet Piet Moret (68) dan wel met een koninklijke onderscheiding op zak.


Wie vijftig jaar geleden tegen de 17-jarige Piet Moret had gezegd dat hij een halve eeuw later nog steeds autoverkoper zou zijn, zou waarschijnlijk zijn uitgelachen. De in Sluiskil geboren Vlissinger studeerde aan de hbs om docent Engels te worden. Totdat zijn vader een autobedrijf begon. "Ik had wel een passie voor auto’s, maar geen diploma’s natuurlijk. Na school ging ik voor mijn vader werken. Later haalde ik keurdiploma’s en werd naast verkoper ook monteur. Vooral omdat ik het leuk vond om ook in de garage te staan."

Kerkenraad


Nadat Moret van 1966 tot vorig jaar fulltime actief was voor Automobielbedrijf Moret, staat hij nu meestal nog twee dagen per week in de showroom in Terneuzen. Het bedrijf is overgedragen en aan het einde van dit jaar neemt Moret afscheid. "Je moet een keer stoppen. Dan gaan mijn vrouw Sari en ik genieten van onze rust." Hoewel zij zes dagen in de week in de weer waren met de auto’s, vonden ze ook tijd voor vrijwilligerswerk. Dat begon in de kerkenraad. "Mijn ouders waren voorzitter van de kerkenraad, dus daarmee ben ik opgegroeid. Dan ontstaat al de behoefte om mensen te helpen. Dat zit in ons karakter."

Roemenië

Daar bleef het dan ook niet bij. Vervolgens was hij dertien jaar lang voorzitter van stichting Corina, die de leefbaarheid in het Oostblok wil bevorderen. "We gingen ieder jaar met een vrachtwagen vol hulpgoederen naar Oradea, een plaatsje in Roemenië. Er heerst daar gigantische armoede, dat is voor ons nauwelijks voor te stellen." Met één familie bouwde hij een speciale band op. "Daar gingen we elk jaar heen, ook om te overnachten. We hebben een toilet en badkamer voor ze geregeld, maar ook een auto. Op verjaardagen bellen ze nog altijd, ook om te vragen wanneer we weer komen."

Touringcar

Ook was Moret voorzitter van ondernemersvereniging SSS ’87. Nu werkt hij in de keuken van de Protestantse Gemeente Vlissingen. Ook zijn sponsoring bij voetbalclub Sluiskil zorgde voor mooie momenten. "We hebben vier jaar lang een touringcar gesponsord voor de uitwedstrijden. Konden ze lekker een biertje drinken."

Hobby

Na vijftig jaar vrijwilligerswerk belde de burgemeester Moret met een verrassing. "Een lintje. De uitreiking was mooi om mee te maken. De burgemeester nam echt de tijd voor iedereen."
In deze periode is Moret bijna dagelijks in de showroom. Die passie is nooit veranderd. "Ik werk nog net zo hard als vroeger en ga er elke ochtend nog met evenveel plezier naartoe. Werk moet je hobby zijn, anders is het niet goed." Die hobby komt nu ten einde. Dan is het tijd om te genieten van zijn uitzicht over de boulevard en zijn chaletje in Valkenisse. "Even lekker niks doen. Na vijftig jaar is het mooi geweest."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>