Havens moeten meer doen om criminaliteit tegen te gaan
<p>containers, containerdienst, haven Moerdijk</p>

containers, containerdienst, haven Moerdijk

(Foto: )

Havens moeten meer doen om criminaliteit tegen te gaan

HEINKENSZAND - De gemeenten Borsele, Moerdijk, Terneuzen en Vlissingen gaan nog nauwer samenwerken met instanties als de politie en douane om criminele activiteiten in hun havens te stoppen.


Er lag al een actieplan om dit tegen te gaan, maar daar is te weinig mee gedaan door ‘een gebrek aan coördinatie, capaciteit en commitment’. De betrokken willen daar nu verandering in brengen. 

Rapport

Directe aanleiding is een rapport van TNO over de criminaliteit in de zeehavens. De onderzoekers zeggen dat de Zeeuwse havens en die in Moerdijk kwetsbaar zijn voor ondermijning, het toezicht en de handhaving ontoereikend zijn en dat ondernemingen terughoudend zijn in het melden van verdachte activiteiten. Ook wordt er te weinig gedaan aan de export van synthetische drugs, mogelijke uitbuiting van Oost-Europese arbeiders en witwassen. 

Capaciteit

Het komt onder meer door een gebrek aan capaciteit op het gebied van toezicht, handhaving en opsporing en niet al te beste communicatie tussen de instanties en ondernemers op de haventerreinen. Om iets tegen de ondermijnende activiteiten te ondernemen gaan de gemeenten, de politie, douane, Koninklijke Marechaussee, het openbaar ministerie en de havenbedrijven nauw samenwerken. 

Aanpak

Er is een nieuw plan van aanpak gemaakt. De komende twee jaar willen de betrokken overheden en organisaties havenmedewerkers meer weerbaar maken tegen criminelen en hen stimuleren om misstanden te melden, ondernemers ondersteunen in de strijd tegen criminaliteit via een Platform Veilig Ondernemen (PVO) en de veiligheid van de havens verbeteren en fysieke barrières opwerpen, zodat niet iedereen zomaar op de terreinen kan. Het gaat dan bijvoorbeeld om hekwerken en betere beveiliging. 

Opgave

Daarnaast worden de controles en manieren van opsporing verbeterd en verscherpt, in eerste instantie door middel van proeftuinen. “Samen kunnen we meer en staan we sterker in de aanpak van ondermijnende criminaliteit in de zeehavens”, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. “De opgave is aanzienlijk, vooral omdat onze havens zo belangrijk zijn voor onze economie en toekomst. We kunnen deze alleen samen met bedrijven, overheden en havenmedewerkers aangaan.”    

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 
CustomHtml_6