Buurtbewoners zijn tegen bouwplannen Lammerenburg
<p>Woordvoerder Mark Verhagen van het collectief Groot-Lammerenburg.</p>

Woordvoerder Mark Verhagen van het collectief Groot-Lammerenburg.

(Foto: Annet Eekman )

Buurtbewoners zijn tegen bouwplannen Lammerenburg

VLISSINGEN - De plannen voor een migrantenhotel en huisvesting voor verstandelijk gehandicapten zijn verkeerd gevallen bij de bewoners van de wijken Lammerenburg en Papegaaienburg. Met grote spandoeken worden voorbijgangers geattendeerd op de online petitie tegen de plannen. Al bijna vijftienhonderd buurtbewoners hebben hun handtekening gezet onder de petitie waarin het collectief Groot-Lammerenburg protest aantekent bij de gemeente Vlissingen.


Als het aan de gemeente Vlissingen ligt wordt het migrantenhotel gebouwd op een perceel naast de N288, tussen de wijken Lammerenburg en Papegaaienburg. De beoogde bouwgrond heeft nu nog de bestemming landbouwgrond. Een vastomlijnd plan voor het migrantenhotel is er nog niet maar volgens schetsen zou het complex bestaan uit drie gebouwen waar in totaal 435 arbeidsmigranten in worden gehuisvest.
Woordvoerder Mark Verhagen van het collectief Groot-Lammerenburg is allerminst te spreken over de gang van zaken. “De gemeente heeft dit gewoon niet goed aangepakt,” stelt hij. “Er is een uitvraag gedaan aan vijf bedrijven om een plan te maken voor migrantenhuisvesting. Dit plan is nooit voorgelegd aan de gemeenteraad en bovendien heeft de gemeente niet aangegeven waar dat migrantenhotel zou moeten komen. Dat is helemaal aan de markt overgelaten. En als er gebouwd gaat worden dan moet sowieso ook het bestemmingsplan nog worden gewijzigd.”

Collega’s
De buurtbewoners vrezen dat het complex een soort woonkazerne wordt die niet bijdraagt aan een prettige woonomgeving, sterker nog: de wijk is bang voor overlast. Verhagen: “Je weet, als mannen alleen zijn dan is een feestje snel gemaakt. Begrijp me overigens niet verkeerd. We hebben niets tegen arbeidsmigranten, het zijn in feite onze collega’s en ze dragen een steentje bij aan de welvaart in dit land.”

Via via is Verhagen ter ore gekomen dat er volgens een inventarisatie van de gemeente veertienhonderd woningen zijn waarin, in ieder geval op papier, niet wordt gewoond. “Dus je kunt je afvragen of die noodzaak om een migrantenhotel te bouwen er wel is. Er staat blijkbaar zoveel leeg dat de arbeidsmigranten kunnen worden gehuisvest zonder dat er een grootschalig complex gebouwd hoeft te worden. De gemeente moet eerst orde op zaken stellen, als dan blijkt dat er nog huisvesting nodig is dan kan dat op kleinschalige wijze worden gerealiseerd.”

‘s Heerenloo
Naast de plannen voor een migrantenhotel heeft ‘s Heerenloo plannen om op het beoogde perceel woningen te bouwen voor mensen met een beperking. “Daar wordt in de wijk een stuk zachter tegenaan gekeken merken we”, vertelt Verhagen. “Dat is natuurlijk ook iets heel anders. En ik persoonlijk denk ook niet dat je kunt verlangen dat die grond altijd onbebouwd blijft. Maar voor de leefbaarheid is het beter als je daar een mooie mix hebt zoals gebruikelijk is in een woonwijk.”
Het collectief Groot-Lammerenburg voert inmiddels gesprekken met de gemeente Vlissingen over de bouwplannen. Verhagen: “We gaan nu met de partijen in de gemeenteraad in gesprek over de kwestie. Uiteraard ook over het feit dat de raad is omzeild bij de besluitvorming. Dit is gewoon niet de manier waarop dit soort verregaande beslissingen genomen moeten worden.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures