Foto: Dagelijks Leven

Hyacintenhuis is een veilig thuis voor ouderen

VLISSINGEN – Aan de Hyacinthenlaan in Vlissingen wordt 18 juni een nieuw wooncomplex voor mensen met geheugenverlies geopend. Het Hyacintenhuis is onderdeel van de woon-zorgorganisatie Dagelijks Leven, waar bewoners het gevoel van eigen regie, zelfredzaamheid en eigenwaarde behouden.


Voor mensen met geheugenverlies is het op den duur onmogelijk om zelfstandig te blijven wonen. De druk op mantelzorgers neemt toe, thuiszorg wordt maximaal ingezet en toch vereenzamen de mensen doordat ze niet meer in staat zijn deel te nemen aan het sociale leven. Ze raken hun gevoel voor dag, tijd en plaats kwijt en verliezen daarmee ook hun dagelijkse routines. “Bij Dagelijks Leven bieden we mensen houvast en structuur”, vertelt Ineke Streekstra, locatiemanager van Het Hyacintenhuis. De bewoners worden uitgedaagd tot participatie in het huis. Ze helpen bij het strijken van de was, het koken en de voorbereiding op de maaltijd, zoals het schillen van aardappels. “Eigen verantwoordelijkheid is belangrijk om mensen in beweging te houden. We gaan regelmatig met hen wandelen en bieden twee activiteiten per dag aan waar hersengymnastiek onderdeel van is.”

Vrijheid

Met 21 studio’s is Het Hyacintenhuis een kleinschalig woonproject. Mensen die gediagnostiseerd zijn met geheugenverlies kunnen een studio, bestaande uit een woon– slaapkamer en badkamer, huren bij de organisatie en krijgen daar 24-uurs zorg bij. De familie regelt de afspraken bij bijvoorbeeld de kapper en pedicure. “Het contact met verwanten vinden wij heel belangrijk. Zij weten heel goed wat hun vader of moeder, opa of oma, nodig heeft en wat zij nog zelf kunnen. Wij bieden veiligheid en gaan uit van zelfstandig kunnen. Als mensen alleen kunnen wandelen, dan mogen ze dat. Er zit geen slot op de deur, ze kunnen voor zover dat in hun situatie nog mogelijk is gewoon naar buiten om een rondje te wandelen of op visite gaan bij een bekende.” Dagelijks Leven vindt de vrijheid en zelfredzaamheid van haar bewoners zeer belangrijk. “Als personeel zijn wij te gast in het huis van de bewoners. Zij wonen hier, dit is hun thuis. We doen er alles aan om een huiselijke sfeer te creëren waar mensen op hun gemak zijn. Ze mogen meedoen aan de dagelijkse activiteiten die aangeboden worden, maar als ze er geen zin in hebben is dat natuurlijk ook goed. Verder anticiperen we zoveel mogelijk op de situatie, net zoals we dat bij onszelf thuis ook doen. Is het lekker weer, dan gaan we buiten in de grote tuin puntjes eten in plaats van binnen boterhammen.”  

Respijtzorg

Geheugenverlies is een ziekte die niet te genezen is. Mensen gaan langzaam maar zeker achteruit. Ook als ze in de palliatieve fase komen kunnen de bewoners van Dagelijks Leven blijven wonen waar ze wonen. “Als ze zo oud en kwetsbaar zijn moet je ze niet meer verplaatsen. Wij bieden alle zorg die ze nodig hebben, zodat ze bij ons in rust afscheid kunnen nemen van het leven.” Naast de vaste bewoning is er in Het Hyacintenhuis tevens plek voor respijtzorg. Mensen kunnen voor tijdelijke duur in het huis verblijven, zodat de mantelzorger ontlast wordt. De huur van studio’s is ook betaalbaar voor mensen met een AOW (pensioen uit de Algemene Ouderdomswet), waardoor de zorg van Dagelijks Leven voor iedereen toegankelijk is.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Pijpfitter hydrauliek

Yerseke

Teamleider Verwerking

Steenbergen

Bezorger

Middelburg

Werken in de logistiek

Brabant en Zeeland

Chauffeurs leerlingenvervoer

Beveland, Walcheren en Reimerswaal