Foto: Geert Mulder

‘Een feest van en voor het dorp’

OOST-SOUBURG - De spanning stijgt voor de leden van muziekvereniging Vlijt & Volharding uit Oost-Souburg. Hun driedaagse festival, met als hoogtepunt het muziekspektakel ‘De Slag om Subburgh’, laat op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli oude tijden herleven op de Karolingische Burg in het dorpshart. “We willen er een feest van en voor het dorp van maken”, vertelt trompettiste Willemijn Ruissen, die het verhaal voor het muziekstuk bedacht.


Het uitgebreid vieren van het 100-jarig bestaan - in 2021 - liet door de coronapandemie op zich wachten. Voor een concert draaien de ruim vijftig leden van Vlijt & Volharding, dat speelt op het hoogste amateurniveau van Nederland, hun hand niet om. In mei verzorgden ze nog een succesvol galaconcert in CineCity XL in Vlissingen. Dit muziekspektakel is wel andere koek, vertelt Ruissen. "We moesten een projectplan schrijven en fondsen aanvragen”, geeft ze voorbeelden van de organisatie. Maar dat is allemaal gelukt en de voorbereidingen verlopen goed.
De club kwam voor het festival al snel uit bij de Karolingenburg. "Omdat dit zo’n mooie evenementenlocatie is. Het is jammer dat er zo weinig gebeurt. We hopen dat dit festival anderen inspireert om er ook iets te gaan organiseren”, aldus Ruissen, die al 26 jaar lid is van Vlijt & Volharding. Ze woont en werkt inmiddels in Rotterdam, maar komt voor de muziek en gezelligheid nog wekelijks naar Souburg. Ruissen verzorgt de pr voor de vereniging en wilde wel proberen een ‘musical-achtig’ verhaal te schrijven. "Ik heb gesproken met mensen uit de theaterwereld en onder meer hulp gekregen van Rob Maaskant. Voor het verhaal heb ik onderzoek gedaan naar de historie van deze plek. Het was vroeger een verdedigingswerk voor de lokale bevolking om zich te beschermen tegen de Vikingen.” De voorstelling vertelt in muziek, tekst en beeld hoe het dorpje Subburgh in het jaar 880 opgeschrikt wordt door plunderende Vikingen. "Maar het is wel fictie, hoor. Over 880 is niet zoveel informatie te vinden.” Dirigent Albert-John Vervorst schreef de muziek voor de show en Frans Limburg, die al vaker samenwerkte met muziekverenigingen, is de verteller. "Hij hielp ook mijn verhaal uit te werken tot script.” De van oorsprong Souburgse zandtekenares Gerrie Hondius werkt ook mee.

Vikingdorp
Voor het driedaagse festival verandert de burg in een Vikingdorp. ‘De Slag om Subburgh’ is te bezoeken op vrijdagavond, zaterdagavond en zondagmiddag. Daarnaast komt Vikinggroep Scaldingi naar de burg. "Deze gemeenschap simuleert in authentieke Vikingtenten drie dagen lang het leven van toen.” Tijdens hun verblijf beoefenen ze ambachten, zoals spinnen, smeden, kommen snijden, leer bewerken en touw slaan. Bezoekers kunnen hieraan deelnemen en authentieke Vikingspellen doen. Ook bereiden de Vikingen Vikingsoep met oorspronkelijke ingrediënten en bakken Vikingbrood. Op zaterdag 9 juli is er van 10.00 tot 17.00 uur horeca, muziek, zang en dans, met bijdragen van onder andere Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra, de jeugd van Vlijt & Volharding en Ensemble Quatorze. Het dagprogramma van 9 juli is gratis toegankelijk. Kaarten voor ‘De Slag om Subburgh’ zijn verkrijgbaar via
vlijt100jaar.com/jubileumspektakel.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief