slavernijverleden-large
slavernijverleden-large

Zeeuws Archief wint Geschiedenis Online Prijs

  Cultuur

MIDDELBURG - Het Zeeuws Archief heeft de juryprijs van de Geschiedenis Online Prijs gewonnen voor de online tentoonstelling ‘Handelaar in slaven’.


De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en De Ree Archiefsystemen. Dit keer deden 96 organisaties met 154 inschrijvingen mee.

MCC

De expositie ‘Handelaar in slaven’ is te zien op het internationale platform Google Arts and Culture. Het archief heeft stukken van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) gebruikt om een beeld te schetsen van de slavenhandel. De MCC handelde in de 18e eeuw in uit Afrika afkomstige slaven.

Meeslepend

Het archief is in beheer van het Zeeuws Archief. “Het Zeeuws Archief vertelt een belangrijk en controversieel verhaal op een bijzonder meeslepende manier, aan de hand van een oud scheepslogboek”, zegt de jury in haar rapport. “Het verhaal is feitelijk, informatief, niet sentimenteel en toch bloedstollend.” Naar eigen zeggen werden juryleden ‘in het verhaal gezogen’. “We werden verleid om steeds weer door te klikken om verder te lezen.” 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief