Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, houdt de Van Randwijklezing in de Sint Jacobskerk. FOTO BEVRIJDINGSFESTIVAL ZEELAND
Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, houdt de Van Randwijklezing in de Sint Jacobskerk. FOTO BEVRIJDINGSFESTIVAL ZEELAND Foto: Bevrijdingsfestival Zeeland

Peter Vandermeersch houdt Van Randwijklezing

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - De H.M. van Randwijklezing op zaterdag 5 mei in de Sint Jacobskerk in Vlissingen wordt dit jaar verzorgd door Peter Vandermeersch. De hoofdredacteur van NRC Handelsblad houdt een toespraak over journalistiek.


Het thema van de 25e editie van de Van Randwijklezing is 'Waarom de journalistiek onder vuur ligt en dat (ook) zichzelf moet aanrekenen'. In de lezing staan de begrippen vrijheid en verdraagzaamheid centraal. De lezing op Bevrijdingsdag is vernoemd naar schrijver, journalist en verzetsheld H.M. van Randwijk (1909-1966). De toespraak is onderdeel van het Bevrijdingsfestival Zeeland.

Perspectief

Henk van Randwijk was dichter, schrijver, journalist, uitgever en verzetsman en bovenal een persoonlijkheid die optrad als het geweten van een geheel volk. Hij zette zich in voor het bestrijden van de crisis in de jaren dertig en werd de stuwende kracht achter het illegale blad Vrij Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook na de oorlog bleef hij actief. Van Randwijk vertegenwoordigde voor velen een bevrijdende stem, die richting gaf en perspectief opende.

Weerbaarheid

De initiatiefnemers van de H.M. van Randwijklezing hebben zich laten inspireren door het leven en de publicaties van Henk van Randwijk. De lezing wordt gehouden door prominente sprekers uit Nederland, van wie het Van Randwijkcomité verwacht dat die in de lijn van Van Randwijk inspirerende visies zullen ontwikkelen om de weerbaarheid van de Nederlandse burger te vergroten. Eerdere sprekers waren onder andere Jan Marijnissen, Alexander Pechtold, Job Cohen, prinses Mabel, Kader Abdolah, Inez Weski en afgelopen jaar Heleen Dupuis. Dit keer is het de beurt aan de Nederlands-Vlaamse journalist Peter Vandermeersch. Hij is sinds september 2010 hoofdredacteur van NRC Handelsblad. 

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie, zoals over toegangsbewijzen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief