Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Bossenburgh bindt strijd aan met illegale bouw

Door: Eugene de Kok Algemeen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat in Bossenburgh streng controleren op illegale bouwwerken in de voortuintjes van woningen. Het is onderdeel van een plan om het aanzicht van de wijk te verbeteren. Bewoners en de wijkraad hebben zich daarvoor sterk gemaakt in hun wijkplan.

Ze vinden het tegengaan van verrommeling belangrijk. “Bossenburgh is een groene wijk”, schrijven ze in hun plan dat dit jaar is gepresenteerd. “Het is de laatste jaren veel netter en groener geworden, maar onze wijk oogt op een aantal plaatsen rommelig. Dat komt door bouwsels en achterstallig onderhoud aan woningen, tuinen en schuttingen, het openbaar groen, de wegen, trottoirs en fietspaden.”

Handhaven

Aan die illegale bouwsels wil het college van burgemeester en wethouders snel wat doen. Volgens het gemeentebestuur staan er veel illegale bouwwerken op de voorerven. In samenspraak met de wijkraad is besloten om te gaan handhaven. De handhavers nemen eerst een kijkje bij de huizen in het zuiden van de wijk. Daarna volgen de andere delen van de wijk.

Bestemmingsplan

Als er bouwwerken zijn die volgens het bestemmingsplan Paauwenburg-Groot Lammerenburg in de voortuinen mogen staan, dan krijgt de bewoner de kans deze te legaliseren via een vergunningsaanvraag. Als dat niet mogelijk is, dan moet de eigenaar het afbreken.

De gemeente geeft de bewoners de tijd om dat te doen. Doen zij het niet, dan volgen er aanschrijvingen, aanmaningen en eventueel dwangsommen. De bewoners worden per brief op de hoogte gebracht wanneer hun deel van de wijk wordt gecheckt. “Het gaat ons alleen om de voorerven. Over wat ze in hun achtertuin doen gaan wij niet”, zegt wethouder Rens Reijnierse van de gemeente Vlissingen. “De wetgeving is op dat gebied veel anders.”

Eigendommen

Het plan is niet door iedereen met enthousiasme ontvangen. Gemeenteraadsleden Lilian Janse en Cor Tromp van de SGP hebben naar aanleiding van de raadsinformatiebrief over de verrommeling een rondje gemaakt door de wijk.

Rommel

Zij wijzen op de grootte van de originele opbergruimten. Deze zijn soms maar drie vierkante meter. “Dat is lang niet voldoende voor een gezin om haar eigendommen in op te slaan”, schrijven ze in hun vragen aan het college. De raadsleden zeggen dan ook te snappen dat sommige bewoners zelf iets extra’s hebben gemaakt. Ze vinden het vreemd dat deze bouwsels na jaren opeens moeten worden gesloopt. Gevolg kan zijn dat spullen los in de voortuinen komen te staan. “Dat zorgt voor extra rommel en vergroot de kans dat spullen worden gestolen.”

Adviezen van ambtenaren aan bewoners om in de achtertuin een extra berging te maken nemen Janse en Tromp niet serieus. Vele bewoners kunnen niet eens achterom. “En het is niet redelijk om van mensen te verwachten dat ze met een fiets of scooter door de hal en woonkamer moeten om deze in de achtertuin te stallen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief