Afbeelding
Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Photographics

Strengere controles bij havens, bedrijventerreinen en buitengebied

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - In de strijd tegen ondermijning in Zeeland focussen de samenwerkende partijen, zoals politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en gemeenten, dit jaar op misstanden in de havens en buitengebieden en op bedrijventerreinen.

De samenwerkende organisaties maken gezamenlijk een vuist tegen ondermijning, waarbij de ‘onderwereld’ zich inmengt in de ‘bovenwereld’. Burgers, ondernemers en ambtenaren kunnen bewust of onbewust meewerken aan criminele activiteiten of hiertoe gedwongen worden, bijvoorbeeld bij het verlenen van vergunningen. Daarom worden ambtenaren bij overheden en mensen met kwetsbare beroepen, zoals makelaars en notarissen, getraind op bewustwording en weerbaarheid.

Mensenhandel

Dit jaar schroeven de partijen de controles op voor in het bijzonder bedrijventerreinen, havens en buitengebieden in Zeeland, vertelt Nancy Verstraeten. Zij is programmamanager integrale aanpak ondermijning Zeeland. Bij grote integrale controles worden bijvoorbeeld ondernemingen op bedrijventerrein doorgelicht. De gezamenlijk optredende instanties leggen hun informatie naast elkaar en brengen zo zaken als mensenhandel, fraude, milieuovertredingen en drugshandel aan het licht.

Arnestein

Handhavers constateerden onlangs bij een integrale controle van vijftien bedrijven op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg 47 overtredingen, vertelt Verstraeten. “Als je bedenkt dat ‘maar’ vijftien bedrijven gecontroleerd zijn, dan is 47 overtredingen behoorlijk. Wanneer bedrijven het niet zo nauw nemen met de regels zie je vaak een combinatie van overtredingen.”

Verantwoordelijkheid

Daarbij is de ‘criminele buurman’ een grote frustratie voor de ondernemer die wel legaal zijn geld verdient, aldus de programmamanager. De oproep is dan ook aan ondernemers, maar ook burgers, om opvallende zaken te melden. “De volgende stap is kijken naar het zelfreinigend vermogen van ondernemers, het zelf verantwoordelijkheid nemen.” Hierbij spelen de trainingen, die ondernemers weerbaarder maken, een rol.

Regels

De aanpak van ondermijning kan leiden tot nieuwe regels, legt Verstraeten uit. “Als je 47 overtredingen ontdekt op een bedrijventerrein dan vraag je je af hoe dit heeft kunnen ontstaan. Zeeuws-breed bekijken we wat we kunnen doen om dit te voorkomen.” Een gevolg is wellicht dat bijvoorbeeld gemeenten strengere regels opstellen voor bedrijventerreinen. “Als her en der geplaatste containers het zicht wegnemen, kan dat een aanzuigende werking hebben voor criminele activiteiten.”

Verwondering

De hulp van ondernemers - en zeker ook burgers - is ook belangrijk bij de aanpak van ondermijning in het buitengebied. “In Zeeland is het buitengebied groot en door onder meer bezuinigingen is er nu minder controle dan vroeger.” De relatief grote anonimiteit van de polder kan criminelen aantrekken. “We willen hier de komende tijd zichtbaar zijn.” Niet in de laatste plaats om de meldingsbereidheid van vreemde zaken onder burgers te vergroten. Als het opeens druk is bij een lege stal, ramen zijn afgeplakt of een dak heeft ineens twee pijpen in plaats van één, dan kan er iets niet kloppen. “Mensen denken vaak dat ze feiten moeten hebben voor een melding, maar dat is niet zo”, benadrukt de Zeeuwse politiechef Ronald Weydema. “Een verwondering is genoeg.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief