geld-foto-pixelio-medium
geld-foto-pixelio-medium

Woensdrecht staat er financieel nog altijd goed voor

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht is financieel nog steeds gezond.


Hoewel ze volgend jaar rode cijfers schrijft laten de jaren daarna flinke overschotten zien. “We doen het gewoon goed”, zegt wethouder Henk Kielman. Hij is wel voorzichtig. “We hebben niet alles zelf in de hand. Dat betekent, daar waar je kunt, flexibiliteit, daadkracht en creativiteit moet koesteren. En zelfs dan zijn keuzes onvermijdelijk.”

Extra middelen

Hij is blij dat ook Woensdrecht extra middelen van de landelijke overheid tegemoet kan zien. “Zeker gezien de opgaven die ons resten.” Het sociaal domein is één van de grootste dossiers voor de gemeenten. Het bedrag dat daar naartoe gaat blijft groeien. Het is nu al de helft van de begroting van 50 miljoen euro. “Dat kan niet blijven doorgaan”, zegt Kielman.

Stikstof

Volgend jaar verwacht hij, als er de komende maanden geen meevallers meer zijn, een tekort van 207.000 euro. Het komt met name door een lagere uitkering van het Rijk en minder bouwleges, onder meer door de stikstofproblematiek.

In de jaren na 2019 groeit het positieve saldo echter van 129.000 euro in 2020 tot 551.000 euro in 2023. De belastingen voor de inwoners stijgen met het inflatiepercentage van 2,66 procent.

Afval

De kosten voor het afval stijgen voor mensen die hun grijze bak vaak buiten zetten wel harder. De gemeente heeft eerder bekend gemaakt dat ze de vervuiler wil laten betalen. Wie volgend jaar zijn bak vaker dan elf keer buiten zet, ziet zijn afdracht aan de gemeente met meer dan het inflatiepercentage stijgen. De hondenbelasting gaat nog één jaar omlaag. 


 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES