Wimke Overbeek en Jutta van der Schoot genieten van de lezingencyclus. FOTO EUGÈNE DE KOK
Wimke Overbeek en Jutta van der Schoot genieten van de lezingencyclus. FOTO EUGÈNE DE KOK (Foto: Eugène de Kok)

'Wees niet bang' is dit keer het thema van lezingenreeks

HOOGERHEIDE - ‘Wees niet bang’ is het thema van de lezingenreeks van de werkgroep oecumenische wintercyclus spiritualiteit. Tussen november en maart belichten vijf personen het onderwerp van verschillende kanten. “We steken onze voelsprieten uit en kijken wat er leeft in de samenleving.”


Wimke Overbeek en Jutta van der Schoot zitten beiden in de werkgroep. Voor hen zit het meest intensieve deel van het jaar er al op. “Het verzinnen van een thema en vervolgens alle sprekers regelen kost ons het meeste werk. Over het thema en de invulling daarvan kunnen we avonden flink discussiëren. Dat zijn avonden die veel voldoening geven. We kijken goed naar wat er op het moment leeft en proberen daar iets mee te doen”, zegt Van der Schoot. Dit keer kwam angst als actueel onderwerp bovendrijven. Volgens Van der Schoot zijn er allerlei soorten angst, die dan ook tijdens de vijf avonden worden belicht. Omdat de werkgroep er een positieve draai aan wilde geven is ‘Wees niet bang’ het overkoepelende thema. “Hoewel het een serieus thema is, zijn het geen zware avonden. We willen dat er ook plaats is voor humor."

Boeken

Zowel Overbeek als Van der Schoot zijn al jaren betrokken bij de werkgroep, die zo’n twintig jaar geleden is opgericht. De werkgroep wordt ondersteund door de parochie in Hoogerheide, maar richt zich op spiritualiteit in de meest brede zin van het woord.

Cyclus

Het doel van de wintercyclus is in de loop der jaren niet veranderd. “We willen de mensen dicht bij huis een avond bieden om over na te denken. Ik ga altijd naar huis met een glimlach”, zegt Overbeek. “Het heeft mij verrijkt. Ik lees nu bijvoorbeeld op een andere manier boeken en artikelen. Je gaat anders kijken en denken.” Van der Schoot is het eens met Overbeek. “We hebben er wel eens over nagedacht wat er zou gebeuren als we zouden stoppen”, zegt zij. “Het leven gaat dan gewoon door, maar toch doen we iets dat in een bepaalde behoefte voorziet. Anders besta je niet ruim twintig jaar. Het geeft mij heel veel voldoening. Anders zou ik er ook niet zoveel tijd insteken.”

Bezoekers

De vijf lezingen vinden plaats in de ontmoetingsruimte van de parochiekerk aan de Raadhuisstraat in Hoogerheide, het klooster van de broeders Sint Marie aan de Boomstraat in Huijbergen en in de protestantse kerk aan de Dorpsstraat in Ossendrecht. “Daar komen we voor het eerst”, zegt Overbeek. “Fijn, want daarmee benadrukken we nog meer het oecumenische aspect.”

De cyclus wordt over het algemeen goed bezocht. Elke gast kan rekenen op enkele tientallen bezoekers. Jan Brok bijt dit jaar het spits af. De theoloog woensdag 20 november in Hoogerheide over ‘Nieuwe vormen van spiritualiteit; dreiging of groeikans’. In de maanden daarna volgen lezingen van classicus Ward Warmoeskerken over ‘mythen die ons moed geven’, cabaretiere Fieke Opdam die het zal hebben over moed, burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom over ‘geloven in de toekomst’ en Wim Lolkema, die spreekt over ‘bijbelse angst en bijbels vertrouwen’. Elke lezing begint om 19.45 uur. Iedereen is welkom. Er wordt een vrijwillige bijdrage van vijf euro gevraagd.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief