De Scheldezonen is klaar voor nieuw winterconcert
De Scheldezonen tijdens het winterconcert van vorig jaar. ARCHIEFFOTO
De Scheldezonen tijdens het winterconcert van vorig jaar. ARCHIEFFOTO (Foto: Scheldezonen)

De Scheldezonen is klaar voor nieuw winterconcert

HOOGERHEIDE – Voor de derde keer in haar bestaan houdt Harmonie De Scheldezonen in de theaterzaal van MFC Kloosterhof in Hoogerheide haar Winterconcert. Het concert met een licht klassiek tintje vindt zondag (12 januari) plaats.


Volgens Judith van Boven, sinds januari 2017 dirigent bij de harmonie, bestaat de harmonie uit ongeveer dertig muzikanten. "De harmonie is een onderdeel van de Rooms-Katholieke muziekvereniging De Scheldezonen in Hoogerheide. Ook de slagwerkgroep Drums and More is onderdeel van de vereniging. Volgend jaar vieren we ons 125-jarig bestaan. Jaarlijks is er een aantal terugkerende concerten. Het Winterconcert is er één van, met dit jaar de derde editie. In de zomer houden we al meer dan vijftien jaar het Brabantse Wal Midzomer Concert, dit jaar op 27 juni. In tegenstelling tot het Winterconcert is het Midzomer Concert luchtiger van aard. We werken dan bijvoorbeeld samen met de band Leo and the Crickets, maar ook weleens met een koor, een zanger of zangeres of een dansgroep.”

Samenspel

Het Winterconcert is vooral een samenspel tussen de ongeveer dertig muzikanten van de harmonie. “Wel is er al sinds het eerste Winterconcert steeds een solist afkomstig uit de eigen gelederen. Na ieder Winterconcert mogen de solisten het stokje doorgeven aan iemand anders binnen het orkest."

Dwarsfluit

Op die manier zijn voor deze editie Femke Runderkamp en Adrie de Backer als solist gekozen. Femke zal op dwarsfluit soleren met het nummer 'Einsamer Hirte', bekend van James Last en de Roemeense panfluitist Gheorghe Zamfir en jarenlang het muzikale thema van de tv-serie 'De Verlaten Mijn'. Femke wordt tijdens het nummer begeleid door de harmonie. Begeleiding is er ook voor Adrie de Backer, die soleert op bastuba met het eerste deel van het concert voor bastuba van Ralph Vaughan Willliams, het zogeheten deel 1 Prelude. Dit nummer werd in 1954 gecomponeerd voor Philip Catelinet, tubaïst van het London Symphony Orchestra. "Het is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest populaire werken en een essentieel deel voor solerende tubaïsten.”

Webber

Het programma voor het Winterconcert bestaat uit meer nummers. Liefhebbers van licht klassieke muziek komen deze middag zeker aan hun trekken. Denk onder meer aan de concertmars 'Mercury', gecomponeerd in een typisch Brits idioom naar aanleiding van het 15-jarige bestaan van de Brass Band Midden Brabant, maar ook het werk 'Ross Roy', gecomponeerd door Jacob de Haan, zal door de harmonie ten gehore worden gebracht.

Filmmuziek en nummers uit musicals komen ook aan bod tijdens het Winterconcert. De Zweedse bioscoopfilm 'As It Is In Heaven' is onder meer bekend van het prachtige op het programma staande nummer ‘Gabriellas Sång’ waarin vrijheid, zelfbeschikking en geluk centraal staan.

Phantom of the Opera

Een all-time klassieker is Andrew Lloyd Webbers 'The Phantom of the Opera' uit de gelijknamige musical. Henk Poort was in Nederland jarenlang het spook in de Nederlandse versie en hij zorgde samen met zangeres Floor Jansen vorig najaar voor hernieuwde populariteit van het nummer in het televisieprogramma 'De beste zangers'.

Ook het nummer 'Memory' uit Webbers' musical 'Cats' komt voorbij, een nummer waarbij De Scheldezonen zelf ook terugblikt en stilstaat bij het afgelopen jaar, maar ook wat vooruit kijkt naar alle muzikale activiteiten in het komende jaar.

Het Winterconcert is op zondag 12 januari om 14.30 uur in de theaterzaal van MFC Kloosterhof in Hoogerheide. De toegang is gratis.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief