Voorleeskampioen Dena en de andere finalisten. FOTO MARJOLEIN BROUWERS
Voorleeskampioen Dena en de andere finalisten. FOTO MARJOLEIN BROUWERS (Foto: Marjolein Brouwers)

Dena is beste voorlezer van gemeente Woensdrecht

HOOGERHEIDE – Dena van Boven is bekroond tot voorleeskampioen van de gemeente Woensdrecht. Ze is echt “héél blij” met deze prijs. De leerlinge van basisschool De Meulenrakkers in Ossendrecht won zaterdag de voorleeswedstrijd georganiseerd door Bibliotheek West-Brabant. In MFC Kloosterhof las ze een fragment voor uit het boek ‘Oorlogsgeheimen’ van Jacques Vriens.


Veel tijd om na te genieten had Dena niet, want nog diezelfde middag had ze een dansoptreden in theater De Maagd in Bergen op Zoom.

Voorronde

Vier leerlingen van basisscholen uit de gemeente Woensdrecht kruisten zaterdag de degens in de lokale voorronde van het voorleeskampioenschap. Naast Dena waren dit Feline Dietvorst, Katie Borgmeijer en Maarten Stam. Dena mag voor Woensdrecht uitkomen tijdens de regionale finale van 7 maart. Hierna wacht eventueel de provinciale wedstrijd. Degene die daar wint is voorleeskampioen van de provincie Noord-Brabant en stoot door naar de landelijke voorleeswedstrijd.

Boeiend

Gezeten in een met paars beklede fauteuil lazen de deelnemers voor uit verschillende boeken. De Tweede Wereldoorlog, de dood en vriendschap. Het kwam allemaal voorbij.
De jury roemde onder meer Dena's tempo. “Je hebt een mooi tempo, was goed verstaanbaar en je las boeiend voor. We werden meegenomen in het verhaal”, aldus de Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek, één van de juryleden. De andere waren Noortje Heimerikx, voorleeskampioen Steenbergen 2019, Feline Potten, voorleeskampioen Woensdrecht 2019 en Wendy Blommaert van Bibliotheek West-Brabant.

Spannend

Het boek ‘Oorlogsgeheimen’ speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en gaat over de elfjarige Tuur die woont in een door de Duitsers bezet Zuid-Limburgs dorp. “Ik vond dit boek spannend en mooi”, antwoordt Dena op de vraag waarom ze dit boek heeft uitgekozen. De kersverse voorleeskampioen weet nog niet of ze uit het hetzelfde boek zal voorlezen bij de regionale finale. “Ik moet daar nog goed over nadenken. En aan mijn klasgenoten vragen wat zij ervan vinden. Of ze tips hebben.” Dena is best een beetje zenuwachtig voor die regionale finale. Glimlachend zegt ze: “Er zijn dan meer mensen die naar je kijken.”

Ingewikkeld

Overigens, de juryleden hadden het druk. Ze kozen niet enkel een voorleeskampioen voor Woensdrecht, maar tegelijkertijd ook voor de gemeente Steenbergen. Zes basisschoolleerlingen uit die gemeente namen het tegen elkaar op. Kirsten Pronk van basisschool De Zonneberg kwam als winnares uit de bus.

Makkelijk hadden de juryleden het niet. Halverwege de wedstrijd gaven ze al aan dat het een ingewikkelde klus was. Het niveau was hoog en de voorlezers voelden de sfeer van het gekozen fragment goed aan. Uit het juryformulier blijkt dat de juryleden op diverse zaken letten, zoals stemgebruik, tempowisseling en of de kandidaat het publiek zo nu en dan aankijkt.

Nadat iedereen aan beurt was geweest trokken de juryleden zich terug. Ze bleven maar liefst 25 minuten weg, maar uiteindelijk was de beslissing unaniem. Het aanwezige publiek werd intussen vermaakt met een kinderboekenquiz.

Prijzen

De voorleeskampioenen, Dena voor de gemeente Woensdrecht en Kirsten voor Steenbergen, ontvingen een wisselbeker, oorkonde, het jeugdboek ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ van Thea Beckman en een cadeaubon. Alle andere voorlezers kregen een oorkonde en het genoemde jeugdboek mee naar huis.

BIJDRAGE MARILYN PIETERSZ

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Zakgoed chauffeur

Ulicoten

Verkoper m/v

Wouwse Plantage

Uitpakkers

Cuijk

All-round timmerman

Roosendaal

Houtloodsmedewerker

Werkendam

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief