'In de eerste plaats willen we een luisterend oor bieden'
Maureen Jacobs bemant het steunpunt jonge mantelzorgers wekelijks. FOTO EUGÈNE DE KOK
Maureen Jacobs bemant het steunpunt jonge mantelzorgers wekelijks. FOTO EUGÈNE DE KOK (Foto: Eugène de Kok)

'In de eerste plaats willen we een luisterend oor bieden'

HOOGERHEIDE - Maureen Jacobs van de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI) is dit schooljaar elke woensdagmiddag aanwezig in de bibliotheek in Hoogerheide. Ze is daar speciaal voor jonge mantelzorgers. “Dit is een laagdrempelige manier om met deze jongeren in gesprek te komen.”


Jonge mantelzorgers zijn over het algemeen moeilijk is te bereiken. Soms kennen jongeren het woord mantelzorger niet eens of weten ze niet wat het inhoudt. “Het woord zelf zegt hen niet zoveel”, zegt Maureen Jacobs, die verantwoordelijk is voor het steunpunt in de bibliotheek.

Mama

De vlaggetjes achter de tafel waaraan ze zit, kunnen jongens en meiden helpen. ‘Mijn papa kan niet meer werken’, ‘Mijn zus kan niet meer horen’, ‘Mijn oma kan niet alleen wonen’ en ‘Mijn mama is heel ziek’ is daarop te lezen. De vlaggetjes zijn bedoeld om met kinderen in gesprek te komen. “Soms herkent een jongen of meisje een zin of komen ze zelf met iets wat bij hen thuis speelt. Laatst kwam er een jongen zitten wiens broertje ADHD had.”

Limonade

Als ze komen, knoopt Jacobs een gesprekje aan. “Ik wil in de eerste plaats een luisterend oor bieden. De jongens en meiden krijgen een glas limonade, kunnen wat kleuren, hun nagels door mij laten lakken en ondertussen van alles vertellen. Het is niet dat we aan deze tafel zware gesprekken voeren. Daarvoor is het niet de locatie. Hier wil ik het luchtig houden”, zegt ze. Wel heeft ze haar kaartjes altijd bij. “Als er echt iets aan de hand is, kunnen we op een ander moment en andere locatie iets afspreken.”

Compliment

Jacobs hoopt de komende maanden de jonge mantelzorgers in de gemeente Woensdrecht beter in beeld te krijgen. Waar enkele honderden volwassen mantelzorgers zich hebben geregistreerd bij het mantelzorgsteuntpunt geldt dat nauwelijks voor jongeren.

Er staan er nu 32 op een lijst. Het zijn er meer, weet ze. Het is bekend dat landelijk één op de vijf kinderen in zijn of haar directe omgeving heeft te maken met iemand die langdurig zorg nodig heeft. De jonge mantelzorgers verdienen ook ondersteuning en af en toe een compliment. “Ze zijn altijd welkom bij de BWI, maar daar zie je ze niet zo snel. Hier is de stap minder groot”, denkt Jacobs. Jonge mantelzorgers lopen tegen veel dingen aan. “Bij een ziek broertje of zusje gaat de meeste aandacht daar naartoe. Ook zie je dat veel jonge mantelzorgers kampen met concentratieproblemen en ze moeten vaak meer thuis doen dan leeftijdsgenoten. Je ziet dat ze sneller volwassen zijn, maar ook dat ze erg veel zorgen hebben. Dat is niet goed. Op termijn levert het helaas vaak problemen op.”

Als het steunpunt voor jonge mantelzorgers een succes is in Hoogerheide bestaat de kans dat het wordt uitgerold naar andere gemeenten op de Brabantse Wal.

Tijden

Maureen Jacobs en Lenny Winkel zitten tot de zomervakantie elke woensdag in de bibliotheek in Hoogerheide van 13.30 uur tot 15.30 uur. Iedereen is welkom, ook ouders en verzorgers. Tijdens schoolvakanties zijn ze er niet.

DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief