Een bontgekleurde sanegeit: 'Stik-moei, me zijn dubbel op'.
Een bontgekleurde sanegeit: 'Stik-moei, me zijn dubbel op'. (Foto: Marilyn Pietersz)

Sanegat hoort de wind door bomen waaien, maar heeft wel een optocht

HUIJBERGEN – 'Hoor de wind waait door de bomen'. Huijbergen, pardon, Sanegat ontwaakte zondag in stormachtig weer. Snoeihard gierde de wind door de bomen. Het bestuur van carnavalsstichting De Sanegeit stak om 10.00 uur ’s ochtends de koppen bij elkaar. Op de agenda stond die ene prangende vraag: 'Gaat ie door of niet?' Even later was de kogel door de kerk: it giet oan! stond breeduit vermeld op de Facebookpagina. De Sanegatse optocht ging door. In afgeslankte vorm, dat wel.


In het Facebook-bericht stond eveneens de oproep om naar het Sanegat te komen om de deelnemers en bouwers een hart onder de riem te steken. Deze hartenkreet was niet aan dovemansoren gericht. Vijf kleine groepen, twee grote groepen, twee paren van zestien-plus en twee paren jongeren dan zestien jaar schreven zich in.

Eerder op de ochtend had bestuurslid Lia Linders van CS de Sanegeit al laten weten dat de optocht niet in zijn geheel kon doorgaan. “Met de bouwclubs is afgesproken dat de praalwagens in de remise achterblijven.”

Het schoolcarnaval trof beter weer toen het vrijdag door de straten van Huijbergen toerde. Vrolijke snoetjes dweilden op de muziek in allerlei kleurrijke kleding. Een originele kar was een hamsterkar.

Toepasselijk

Het Huijbergse motto 'Tis dubbel op' was onverwacht zeer toepasselijk. Wind en regen plaagden het dorp, maar de ware carnavalsliefhebber liet zich niet verjagen.

Onder aanvoering van Prins Noot 1, bijgestaan door Grootste Boer Tokke en Nar Riekus trok een kleine, maar olijke, bonte stoet door het Sanegat. Gewapend met paraplu, poncho of regenjas had iedereen langs de kant en in de stoet veel plezier. Van BC de Moatjes mocht het publiek bouwen met legoblokjes: dubbel lego, dubbel lol.

Bij BC ’t Zooike lag de bouw stil door 'stikstof en pfas gedoe', jawel 'tis dubbel op'. Variatie op het motto was er ook. De dames van C4 'sprankelen dubbelop met een bubbel op'. Een koekreclame van weleer werd van stal gehaald en voldeed prima: 'Zeg maar nee, dan krijg je er twee, toevallig'. En wat te denken van de kar met een bont gekleurde sanegeit, hét carnavalssymbool van Huijbergen, met daaronder de tekst: 'Stik moei. We zijn dubbel op'.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief