Op de werkvloer met ... Claudia van den Branden
Claudia van den Branden spant canvas op.
Claudia van den Branden spant canvas op. (Foto: Corine Roks)

Op de werkvloer met ... Claudia van den Branden

STEENBERGEN - Claudia van den Branden (50) uit Steenbergen werkt al dertig jaar bij Fujifilm Imaging Products & Solutions B.V., bij de oudere inwoners van Steenbergen beter bekend onder de naam BAC Color (Brabantse Afwerk Centrale).


Haar parttime baan op de afdeling fun-producten ervaart zij als zeer afwisselend, van fotobewerking tot fotoproduct. Het bedrijf is een begrip in Steenbergen met een werknemersbestand dat voor zo’n tachtig procent uit vrouwen bestaat. "De mogelijkheden voor parttime dienstverbanden zijn hier credit aan”, legt Van den Branden uit.

Sceptisch

Met een open sollicitatie in 1990 maakte zij haar entree binnen het bedrijf. Een fulltime job in het analoge tijdperk. Met de komst van haar dochter in 2010 besloot zij voor deeltijd te kiezen. "In de loop der jaren heb ik een aantal veranderingen meegemaakt, met de overstap van het analoge naar het digitale tijdperk als meest ingrijpende. Ik weet nog dat we in het begin sceptisch stonden tegenover deze ontwikkeling”, herinnert Claudia zich.

Fun-producten

Voor het Steenbergse bedrijf, dat onderdeel is van het Japanse Fujifilm, was de twist naar digitaal zeer vanzelfsprekend. "Al snel pakten we deze ontwikkeling op. Negatieven werden bestanden, uitgeprint op verschillende dragers. Momenteel werk ik met zo’n vijftien collega’s op de afdeling fun-producten. We doorlopen het hele proces, van bestandscontrole tot eindproduct als mok, muismat of wijnkist."

Bestanden

"Aangeleverde bestanden kijk ik na, controle op onder meer scherpte, kleur en contrast. Voldoet dit niet aan onze kwaliteitsnorm, dan werk ik de foto’s bij in Photoshop." Werknemers krijgen binnen het bedrijf een opleiding fotobewerking. Eenmaal goedgekeurd wordt de foto geprint. "De beelddragers zijn legio, te veel om hier te benoemen. Voor de kwaliteitscontrole hanteer ik naast de vaste kaders ook mijn gevoel. Als ik blij word van het resultaat, weet ik dat het product goed is." Met een unieke barcode wordt het proces bewaakt waardoor het product bij de juiste klant terecht komt.

Ondernemingsraad

Al twintig jaar zetelt deze enthousiaste medewerkster in de Ondernemingsraad (OR), waarvan de laatste vijftien jaar als voorzitter. Het contact met de werknemers en directie bestempelt zij als zeer prettig. “Een open cultuur, met ruimte voor wederzijdse inbreng." Het bedrijf telt momenteel zo’n tweehonderd mensen. “En velen daarvan werken hier al meer dan vijfentwintig jaar”, merkt Van den Branden op. Ook maakt Claudia ruim zeventien jaar deel uit van de Europese Ondernemingsraad, zij bekleedt momenteel de functie van vicevoorzitter. “Met reguliere meetings in ons hoofdkantoor in Düsseldorf."

Genre

In haar vrije tijd staat zij graag aan de voorkant van het fotografisch proces. “Fotograferen is mijn hobby en ik merk dat ik er steeds meer uurtjes aan besteed. Mijn genre? Vooral landschap en sinds vorig jaar theater, de uitvoeringen van Myra Ceti. Zo leuk!" De allrounder besluit al lachend met de woorden: “Iedereen die hier lang werkt heeft wel een foto-tic ontwikkeld."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief