Nick Jansen en Tessa Prop.
Nick Jansen en Tessa Prop. Foto: Eugène de Kok

'Vrijwilligers zorgen vaak voor de glimlach op gezichten'

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - Wat Nick Jansen van de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI) en stagiaire Tessa Prop betreft mogen er nog meer verenigingen, organisaties en instellingen vacatures voor vrijwilligers plaatsen op de vacaturebank.

Ook de vacaturebank heeft een tijdje stil gelegen door de coronacrisis. Tessa Prop wil er de komende maanden weer leven inblazen. Er is veel behoefte aan vrijwilligers en meer mensen zijn op zoek naar een nuttige tijdsbesteding. “Je merkt dat mensen weer onder elkaar willen zijn”, zegt Nick Jansen, die bij de BWI vrijwilligerscoördinator is.

Match

De vacaturebank is de aangewezen plek voor mensen die op zoek zijn naar vrijwilligers of andersom. Verenigingen, organisaties en instellingen mogen hun vacatures gratis plaatsen. Mensen die op zoek naar een vrijwilligersfunctie kunnen deze filteren op het soort werk en de plaats. “Als mensen op zoek zijn, maar het niet precies weten, gaan we met hen in gesprek. Wij zoeken dan een mooie match en zorgen voor een warme overdracht”, legt Jansen uit. “Het lukt ons altijd om mensen ergens te plaatsen. Vrijwilligerswerk kan voor mensen heel waardevol zijn, zowel voor degenen die het doen als voor de mensen die ermee te maken hebben. Vaak zijn het de vrijwilligers die zorgen voor de glimlach op iemands gezicht.”

Populair

Prop wil in het kader van haar afstudeerstage de vacaturebank weer op het netvlies van betrokkenen krijgen. Ze neemt contact op met organisaties die werken met vrijwilligers. Het zijn er zo’n tweehonderd. Volgens haar zijn de populairste vacatures die ‘waar mensen iets met mensen’ moeten doen. “Coördinerende functies zijn minder geliefd.”

Kleinschalig

Woensdrecht is een gemeente waar veel mensen belangeloos hun handen uit de mouwen steken. “Het zit in het dna van onze inwoners”, zegt Jansen. “Iedereen kent elkaar en doet graag iets voor een ander. Onze gemeente is kleinschalig. Zonder vrijwilligers zou het er anders aan toe gaan en zou er minder mogelijk zijn.” 

Organisaties kunnen een vacature plaatsen door een duidelijke omschrijving van het takenpakket te maken en mailen aan vrijwilligerswerk@bwiwoensdrecht.nl. De vacatures mogen geen betaalde banen vervangen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief