‘24 oktober verdient extra aandacht’
<p>Winkeliers in alle kernen krijgen vlaggen van Bart van Veen en Jim Raaijmakers, zoals hier slager Ron Tak in Ossendrecht.</p>

Winkeliers in alle kernen krijgen vlaggen van Bart van Veen en Jim Raaijmakers, zoals hier slager Ron Tak in Ossendrecht.

(Foto: José van der Wegen)

‘24 oktober verdient extra aandacht’

HOOGERHEIDE - In Nederland vieren we traditiegetrouw de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog op 5 mei, maar de kern Woensdrecht werd al op 24 oktober 1944 bevrijd. Volgens Hoogerheidenaren Bart van der Veen (28) en Jim Raaijmakers (26) moet deze dag dan ook een begrip worden in deze regio. Te beginnen met een actie met de Canadese vlag in de hoofdrol.


Bart van der Veen en Jim Raaijmakers zijn geboren en getogen in Hoogerheide en kennen elkaar al zo’n tien jaar. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de Tweede Wereldoorlog”, zegt Raaijmakers. “Dit kwam mede door verhalen en lessen op school, maar ook door de diverse bekende films. Naarmate ik ouder werd, groeide de interesse. Ik heb de afgelopen jaren veel research gedaan naar wat zich in Woensdrecht tijdens de oorlog heeft afgespeeld. De Slag om de Schelde, de strijd in Woensdrecht, heeft daarbij mijn bijzondere interesse, ook omdat het een onderbelichte strijd is in de geschiedenis.”

Vlaggen

Van der Veen deelt Raaijmakers’ interesse voor de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft onder meer het groenperk bij het monument in Woensdrecht in onderhoud en is actief in de Werkgroep 75 jaar Bevrijding. “In die werkgroep heb ik het idee geopperd om 24 oktober in deze gemeente als een permanente herdenkingsdag op te nemen. Omdat Jim en ik dezelfde interesses hebben, wilde ik dit samen met Jim oppakken.”Het idee heeft dit jaar handen en voeten gekregen. “Het plan is eigenlijk om ieder jaar een activiteit te doen in het kader van de bevrijding van Woensdrecht op 24 oktober 1944. Door de coronamaatregelen is iets groots nu echter niet mogelijk. Toch willen we de aftrap kenbaar maken. Dit jaar hebben we via de gemeente Woensdrecht zestig Canadese vlaggen ter beschikking gekregen. Deze zijn verdeeld over de vijf kernen, dus twaalf stuks per kern. Deze vlaggen zijn verspreid over winkeliers in de dorpen, zoveel mogelijk verspreid in de hoofdstraten, zodat ze ook goed zichtbaar zijn. Op 24 oktober zullen deze Canadese vlaggen zo in heel de gemeente te zien zijn. We hebben zelfs al gemerkt dat er onder burgers veel enthousiasme is voor de actie en sommige burgers willen zelf ook een Canadese vlag ophangen. Dit jaar was er maar budget voor zestig vlaggen, maar we juichen meer vlaggen alleen maar toe als mensen hier zelf het initiatief voor nemen.”

Symbolisch

De vlaggen zijn voor de twee de aftrap naar iets groters, maar wat is ook voor hen nog niet bekend. “We willen 24 oktober in ieder geval in deze gemeente tot een herdenkingsdag maken. Anders raakt het in de vergetelheid en wij vinden dat we deze dag niet zonder aandacht voorbij mogen laten gaan. We zijn nu nog vooral bezig met de vlaggenactie, maar denken wel al na over het vervolg. Misschien gaan we wel iets doen in samenwerking met de scholen. Het kan ieder jaar weer variëren qua activiteit, maar het moet ook wel iets van deze tijd zijn.” Overigens is 24 oktober een symbolische datum, want geheel Woensdrecht was 27 oktober 1944 pas echt bevrijd. “24 oktober werd de kern Woensdrecht bevrijd en wordt ook veel genoemd op bijvoorbeeld plaquettes. Dat was voor ons reden de 24e te hanteren voor dit project. We hopen in ieder geval samen met de gemeente Woensdrecht en de werkgroep 75 Jaar Bevrijding Woensdrecht uiteindelijk iets groters neer te kunnen zetten. We willen ons hard maken dat deze dag nooit vergeten zal worden.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief