Drie van de vier MTB-routes in grenspark zijn open
Foto: Humphrey Hekhuizen

Drie van de vier MTB-routes in grenspark zijn open

OSSENDRECHT - Een groot deel van het mountainbikenetwerk in Grenspark Kalmthoutse Heide is open.


Het gaat om drie van de vier routes. Grenspark Kalmthoutse Heide heeft de routes aangelegd in overleg met de gemeente Woensdrecht, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Evides Waterbedrijf en Sport Vlaanderen.

Wandelaars

Voorzitter Martin Groffen van het grenspark is er blij mee. “Er wordt al veel gemountainbiket, maar helaas vaak op paden die hier niet geschikt voor zijn of waar veel andere gebruikers zoals wandelaars en ruiters recreëren. Door deze nieuwe MTB-routes kan iedereen op zijn of haar manier van de prachtige omgeving genieten, zonder dat de natuur hieronder lijdt of gebruikers last hebben van elkaar.”

Groeiend

Wethouder Jeffrey van Agtmaal vindt het passen bij de gemeente Woensdrecht als fiets- en wielergemeente en houder van het UCI Bike City label. “Tot op heden waren er nog geen mountainbikeroutes, terwijl hier veel vraag naar is vanuit een groeiende groep recreanten. Voor ons reden genoeg hierin te investeren. De routes zijn een absolute toegevoegde waarde in het grensgebied. Ze vormen een goede trainingsroute door de mooie omgeving en bieden de ideale uitdaging voor zowel startende als ervaren mountainbikers.”

Tracks and Trails

Het MTB-netwerk bestaat uit vier routes: Stoppelbergen (6 kilometer), Wildernissen (9 kilometer), Staartse Heide (6,1 kilometer) en Volksabdij (5,6 kilometer). Alle routes zijn aangelegd door Tracks and Trails, in samenwerking met een groep vrijwilligers. De laatste route bij de Volksabdij wordt nog aangelegd. Deze route gaat naar verwachting in december open. Alle routes liggen in een bosgebied waar de ecologische impact van mountainbiken gering is. Wandelaars, fietsers en ruiters zullen elkaar zo min mogelijk kruisen.

Vignet

Op dit moment kan iedereen de nieuwe routes gratis ontdekken, maar vanaf 1 januari is een vignet verplicht. De routes zullen intensief worden gebruikt wat vraagt om regelmatig onderhoud. Met de opbrengst van het MTB-vignet wordt de natuur rondom de routes in stand gehouden en de paden onderhouden. De exacte prijs van het vignet is nog niet bekend. Meer informatie: https://grensparkkalmthoutseheide.com.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief