bier-alcohol-drank-medium
bier-alcohol-drank-medium

Woensdrecht blijft strijd aanbinden met drugs en overmatig alcoholgebruik

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - Hoewel er dit jaar nauwelijks activiteiten en bijeenkomsten hebben plaatsgevonden gaat de gemeente Woensdrecht door met de strijd tegen overmatig alcoholgebruik en drugs. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week de plannen voor komend jaar vastgesteld. 

Hierin is vooral aandacht voor preventie, bewustwording en het verminderen van schadelijk gedrag voor de gezondheid. Een aandachtspunt is het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren tot 23 jaar. 

Terugdringen

Het beleid heeft ondanks alle beperkingen het afgelopen jaar wel succes gehad, zegt wethouder Lars van der Beek. 

Uit een evaluatie blijkt dat dat (online) activiteiten hebben bijgedragen aan bewustwording onder jongeren, hun ouders en horecaondernemers en het bevorderen van een gezonde leefstijl. “Er is een lange adem nodig om daadwerkelijke verandering te bewerkstelligen, maar we zien effect dus we gaan door op de ingeslagen weg. Daarbij spelen we in op ontwikkelingen, zoals we ook hebben gedaan met lachgas.” 

Lachgas

De gemeente heeft het gebruik van lachgas onlangs op bepaalde plekken verboden, in afwachting van een landelijk verbod. De plannen gelden overigens in de hele Brabantse Wal, maar de aanpak verschilt per gemeente. 

Basisconditie

In Woensdrecht werd bijvoorbeeld op verzoek van jongeren zelf voorlichting gegeven over (de gevaren van het gebruik van) alcohol. “Het besef dat gezondheid en een goede basisconditie belangrijk zijn is door de coronacrisis groter dan ooit. Iedereen kan zelf iets doen aan een gezonde leefstijl”, aldus Van der Beek, die benadrukt dat de gemeente en haar partners daarbij kunnen helpen met adviezen, informatie, activiteiten en workshops. “Beweeg voldoende, drink met mate, praat met elkaar en vraag hulp als het niet goed gaat.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief