Het gemeentehuis in vervlogen tijden.
Het gemeentehuis in vervlogen tijden. Foto: John van Dooren/Heemkundekring Het Zuidkwartier

Ossendrecht strijdt voor behoud van het gemeentehuis

Door: Eugene de Kok Algemeen

OSSENDRECHT – Wat begin november verscheen als een berichtje in de Facebook-groep van Ossendrecht over een vergunningaanvraag voor de sloop en nieuwbouw van het oude Rabobank-gebouw en raadhuis aan de Dorpsstraat in Ossendrecht is in korte tijd uitgegroeid tot een groot burgerinitiatief. Het is gericht op het behoud van het oude gemeentehuis van Ossendrecht. Inwoners van Ossendrecht zijn petitie begonnen en hebben een werkgroep opgericht.

Middels de online petitie, die tot 1 december actief was en waarvoor op 30 november al 258 digitale handtekeningen waren verzameld, hopen de inwoners een vuist te kunnen maken tegen plannen waarin geen toekomst is voor het oude gemeentehuis van Ossendrecht.

Herinneringen

De werkgroep houdt zich momenteel vooral bezig met de geschiedenis van het gemeentehuis. Via een speciaal aangemaakt mailadres gemeentehuisossendrecht@gmail.com hoopt de werkgroep alle herinneringen, foto’s, ervaringen of belevenissen van inwoners rondom het ‘Ostrechts’ gemeentehuis op te kunnen tekenen en verzamelen.

Uitgave

Het doel is om deze verhalen te delen met de inwoners van Ossendrecht middels een fysieke of digitale uitgave. Mensen kunnen tot acht december ook een bezwaarschrift indienen tegen de plannen via info@obdn.nl of via een speciale postbus in Het Zoete Rijk aan het Hondseind in Ossendrecht.

De online verzamelde handtekeningen worden bij de bezwaarschriften gevoegd.

Aanvraag

Volgens Dees Verbeek van de Stichting Behoud Cultuurhistorisch Erfgoed Zuidwesthoek (SBCEZ) is het goed dat de burgers op staan. “In de gemeente lijkt er totaal geen interesse te zijn voor cultureel erfgoed. Er zijn al veel beeldbepalende gebouwen verdwenen, maar zolang een pand geen status heeft, zoals rijksmonument of gemeentelijk monument, kan dat vaak gewoon. Daarom hebben wij als SCBEZ al een aanvraag gedaan om van het oude raadhuis een gemeentelijk monument te maken. Het raadhuis in Ossendrecht is het laatste karakteristieke raadhuis dat we nog hebben van voor de gemeentelijke herindeling. Laten we dat nu behouden. Er zijn altijd wel redenen waarom iets weg moet, maar er zijn ook genoeg redenen waarom iets juist behouden moet blijven, ook als dat financieel lastiger is.”

Stikstof

De aanvraag voor de plannen is gedaan door Bouwgroep De Nijs-Soffers dat momenteel geen eigenaar is van het pand. De huidige eigenaar Pollux heeft nog een vergunning tot eind 2026. Volgens Luc de Nijs van Bouwgroep De Nijs-Soffers zijn zij als bedrijf altijd op zoek naar nieuwe locaties. “Dorpsstraat 16 zou zo’n locatie kunnen zijn. Door de stikstofregistratiewet was het mogelijk om compensatie te krijgen voor plannen waarbij de stikstofnorm overschreden wordt. Om deze reden hebben wij het plan voor Dorpsstraat 16 tegelijkertijd met andere plannen aangemeld voor compensatie. Maar er zijn nog geen concrete plannen. Als deze er waren, hadden we wel een principeverzoek ingediend. We hebben voor de aanvraag ingezet op 35 woningen. Daar willen we een vrijstelling voor krijgen, maar dat kunnen ook minder wooneenheden worden. Alle commotie heeft ons wel aan het denken gezet. We horen de geluiden wel degelijk.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief