‘Bij de teststraat in Ossendrecht weet je binnen vijftien minuten de uitslag’
<p>De medewerkers van de teststraat met links Marieken de Lange.&nbsp;</p>

De medewerkers van de teststraat met links Marieken de Lange. 

(Foto: Weekblad de Bode)

‘Bij de teststraat in Ossendrecht weet je binnen vijftien minuten de uitslag’

OSSENDRECHT - Wie zich snel wil laten testen op het coronavirus kan sinds december terecht in de teststraat op het terrein van transportbedrijf De Wit aan Putsmolentje in Ossendrecht. Het is een initiatief van het bedrijf Just4Safety dat al een aantal straten heeft in Gelderland.


De blik van het bedrijf viel op Ossendrecht, omdat er in de regio nog weinig mogelijkheden waren om je te laten testen. Marieken de Lange van CentrumFIT kreeg de vraag om alles op poten te zetten. Ze is nu coördinator van de straat, die bestaat uit twee witte tenten, die naast elkaar staan.

Verpleegkundige

De Lange, die ook raadslid is van Algemeen Belang Zuidwesthoek (ABZ), vroeg alle vergunningen aan, vond een locatie aan het Putsmolentje en regelde het personeel. “We werken met een verpleegkundige, iemand die alle administratie verzorgt en de testers. Dat zijn over het algemeen vierdejaarsstudenten verpleegkunde en verzorgenden. “We zijn begin december open gegaan en hebben sindsdien heel veel mensen mogen testen”, aldus De Lange. “We hadden wel verwacht dat het druk zou worden, omdat veel mensen zich wilden laten testen rond de feestdagen en er in de omgeving veel bedrijven zijn. Sinds het nieuwe jaar zien we een toeloop van mensen die weer aan het werk gaan na de kerstvakantie.”

Voordeel

Zeker 25 bedrijven, aan de Nederlandse zijde van de grens, hebben zich al gemeld bij de teststraat voor hun personeel. Grote voordeel is dat als ze bellen ze meteen kunnen komen, een test krijgen en binnen vijftien minuten weten of ze het covid 19-virus hebben of niet. Het formulier met de uitslag krijgen ze mee naar huis. “Als iemand het heeft, kunnen we meteen het hele team testen.” In Ossendrecht komen ook veel arbeidsmigranten langs, die na de kerstdagen terugkeerden uit hun thuisland om weer aan de slag te gaan. “Dan worden ze eerst langs ons gestuurd om te kijken of ze het virus niet bij zich dragen.” De Lange ziet langzaamaan ook meer werknemers van bedrijven in de Antwerpse haven langskomen. “In België heb je ontzettend weinig mogelijkheden om je te laten testen.

Betrouwbaarheid

De teststraat werkt samen met de GGD en de door de overheid goedgekeurde Roche Sars-Cov-2 Rapid Antigen Test heeft een betrouwbaarheid van 98,6 procent. “De pcr-test scoort 99,2 procent.” Binnenkort kun je je in Ossendrecht ook laten testen middels een vingerprik. “Dat is uniek in deze regio”, zegt De Lange. Via het bloed kunnen de medewerkers van de teststraat zien of iemand het coronavirus heeft gehad en antilichamen heeft aangemaakt.

Afspraak

De teststraat is op werkdagen open van 8.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 14.00 uur. Een test kost 65 euro op een doordeweekse dag en 85 euro in het weekend. Het zijn de goedkoopste tarieven in Nederland. Een afspraak maken kan via www.coronasneltestdirect.nl of 06-48245120.

De coronateststraat is te vinden aan het Putsmolentje 3 in Ossendrecht.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief