Willem de Weert van Stichting De Brabantse Wal.
Willem de Weert van Stichting De Brabantse Wal.

‘Corona maakt zwerfafvalprobleem groter’

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE – Helaas wordt de schoonheid van de Brabantse Wal aangetast door zwerfafval. Volgens voorzitter Willem de Weert van Stichting De Brabantse Wal is het ‘best een groot probleem’ en zorgt de coronadrukte in de natuur voor een toename van de hoeveelheid.

Volgens Willem bestaat het afval voor een derde uit plastic flesjes, een derde uit blikjes en een derde uit verpakkingen. “Het betreft vooral afval van grote merken als Red Bull, Coca-Cola , McDonald’s en Heineken.” Om deze namen toch aan te zetten tot actie is volgens Willem het invoeren van statiegeld een goede oplossing. “Er is twintig jaar discussie gevoerd over de invoering. Er komt dit jaar gelukkig statiegeld op plastic flesjes in juli en per 2023 op blikjes: vijftien cent per flesje en blikje. In Duitsland en Scandinavië wordt dit al jaren met succes gehanteerd. Met statiegeld lossen we zo’n twee derde van het zwerfafval op”, zegt De Weert. 

Plastic

Wat resteert zijn allerlei soorten verpakkingen, waaronder veel plastic. “Probleem is dat de consument verantwoordelijk wordt geacht en niet de producent. Dat zou moeten veranderen. Het verdwijnen van de veldpolitie en straatvegers heeft er ook geen goed aan gedaan. Wat wel helpt zijn apps zoals Beter Buiten, waarop je zwerfafval meldt. Opvallend is dat zwerfafval in een land als Singapore geen item is. Daar wordt zwaar gestraft op zwerfafval. Maar ik was vorig jaar in Indonesië en daar ligt het vuil een halve meter hoog langs de weg. Het kan beter, maar ook slechter dan in Nederland.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief