Woensdrechtse Wielerzomer.
Woensdrechtse Wielerzomer. Foto: Humphrey Hekhuizen

Woensdrecht blijft Fiets- en Wielergemeente: ‘We willen ook de gewone man aantrekken’

Door: Remko Vermunt Algemeen

HOOGERHEIDE - De GP Adrie van der Poel, de veldrit in Huijbergen, het wielerweekend in Calfven en ga zo maar door. De gemeente Woensdrecht barst van de wielerevenementen tot groot plezier van de lokale bevolking. Daarom is besloten om als gemeente ook de komende twee jaar in te blijven zetten op het profileren als fiets- en wielergemeente. “Maar, we willen ook de gewone man aantrekken”, stelt wethouder Hans de Waal.

De gemeenteraad heeft in 2016 unaniem een motie aangenomen met als doel de gemeente Woensdrecht meer te profileren als fiets- en wielergemeente. Er werd een speciaal fiets- en wielerplan opgezet voor de jaren 2017 tot en met 2020. “We hebben nu besloten om dit plan met twee jaar te verlengen”, legt wethouder Hans de Waal uit. Dat geldt dus voor 2021 en 2022. “Volgend jaar zijn de verkiezingen en op dat moment kan men besluiten om eventueel een andere koers te varen.”

In de afgelopen jaren is er al veel gedaan op het gebied van fietsen en wielrennen. Er zijn veel jaarlijkse en eenmalige evenementen georganiseerd die veel bezoekers uit de regio, maar ook van ver daarbuiten hebben aangetrokken. Daarnaast is er in 2017 een wielerplatform opgericht, het wielercentrum bij het ZuidWestHoek College is geopend en er is geïnvesteerd in de toeristische bebording van alle fietspaden. 

“Bij een fiets- en wielergemeente denken mensen vaak als eerste aan grote evenementen. Aan topsport. Uiteraard hoort dat er ook bij en ben ik er als wethouder sport trots op dat we dit als kleine gemeente voor elkaar kunnen boksen. Maar, we richten ons op nog veel meer zaken.” Juist in deze tijd vindt de wethouder het belangrijk dat mensen toch blijven bewegen. “Als gemeente willen we dat stimuleren.” Daarom wordt de komende tijd bijvoorbeeld het vrijetijdsaanbod versterkt, uitgebreid en gebundeld. “Een van de lijnen is het aanbieden van themaroutes en arrangementen, zodat fietsen ook echt een beleving wordt.” Maar, denk bijvoorbeeld ook aan het aanleggen van extra fietspaden, de bestaande fietspaden worden verder geasfalteerd en er wordt een korte mountainbikeroute aangelegd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief