Het bestuur van Hengelsportvereniging Het Spanjooltje.
Het bestuur van Hengelsportvereniging Het Spanjooltje. (Foto: Humphrey Hekhuizen)

‘We hopen toch nog iets te kunnen organiseren’

WOENSDRECHT - Op 1 augustus 1971 werd in Non Plus Ultra in Woensdrecht hengelsportvereniging Het Spanjooltje opgericht. Dit jaar viert de vereniging dan ook het vijftigjarig bestaan. Maar hoe dit jubileum gevierd gaat worden, dat is door alle coronamaatregelen nog een vraagteken.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens voorzitter Laurence Pijnen en secretaris Paul Bevers hebben ze in ieder geval hetvoornemen om iets te organiseren. "We willen graag iets doen, maar wat weten we nog niet precies. Dat hangt ook af van hoe het er straks in augustus voor staat. Met het veertigjarig bestaan hielden we een viswedstrijd en aansluitend een barbecue. Nu denken we aan een klein feestje voor de actieve leden, mits dat straks mogelijk is. Ook willen we een leuk presentje aan al onze leden geven en we willen uiteraard gewoon weer graag gaan vissen.”

Extra leden
Het Spanjooltje telt gemiddeld zo'n 1250 leden uit binnen- en buitenland, wat de vereniging de grootste maakt binnen de gemeente Woensdrecht. Ook is er een grote jeugdafdeling met zo'n 100 leden en het overige ledenbestand bestaat uit mensen van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen. "Activiteiten als viswedstrijden zijn momenteel niet mogelijk, maar we kunnen uiteraard gewoon wel blijven vissen. Misschien ook wel door de coronacrisis hebben we zelfs zo'n 200 leden extra gekregen, waaronder ook veel gezinnen. Mensen lijken in hun vrije tijd toch de vishengel op te willen pakken.” Voor de actieve leden van Het Spanjooltje blijft het echter een rare tijd. "Binnen onze vereniging hebben we diverse commissies, zoals de commissie vliegvissen, jeugd, zoutwatervissen, zoetwatervissen en een activiteitencommissie. Binnen die commissies worden activiteiten georganiseerd, zoals vliegbindavonden en de wedstrijden, maar alles ligt stil. We kunnen dan wel gewoon op het water blijven vissen, maar het wedstrijdelement en de saamhorigheid onder de vissersmissen we wel.”

Viswater
Het Spanjooltje zou verder heel graag een viswater hebben binnen Hoogerheide/Woensdrecht. "En dan met name voor onze jeugd en ouderen. Enige jaren terug hebben we dit met wethouder Hans de Waal besproken. Er waren geen mogelijkheden. We hadden toen wat meer medewerking en inspanning verwacht, als grote vereniging binnen Woensdrecht, maar helaas. We zullen dit binnenkort weer oppakken. Misschien krijgen we vanuit de politiek wat meer medewerking.”
De wateren waar Het Spanjooltje wel over beschikt, beheren ze zo goed mogelijk. "Sportvisserij Nederland heeft onze wateren beoordeeld en hun adviezen hebben we overgenomen. Een voorbeeld is het Advies Spuiboezem, om vissen meer beschutting aan te bieden. Wij hebben daarom in februari "vissenbossen” aan laten leggen. Het was een flinke investering, maar met subsidie van Sportvisserij Nederland was dit haalbaar. Hierdoor bieden we jonge vis meer natuurlijke bescherming en schuilmogelijkheden.”
Na vijftig jaar is Het Spanjooltje nog steeds een florerende vereniging, met zelfs een wereldtitel voor clubs en Nederlandse kampioenen binnen de gelederen. "Maar we kijken nu vooral uit naar het moment dat we weer wedstrijden kunnen houden.”[n]


 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief