Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Verzwegen geschiedenis komt tot leven in boek

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE/WOENSDRECHT – De verhalen van de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Woensdrecht werden opgetekend in het in 2019 verschenen boek ‘Het verdriet van Woensdrecht’ van Jan van Elzakker en Louis Minnebach. Dit boek leidde tot een nieuw boek: ‘Onze jongens in Indië 1945-1950’, waarmee ook de verhalen van de Indië-gangers nu bekend zijn en recht wordt gedaan aan hun ervaringen.

Volgens Louis en Jan zou dit boek niet zijn ontstaan, als het eerste boek er niet was geweest. “In het eerste boek wijdden we een deel aan de strijd in Indië, maar eigenlijk zeiden we direct tegen elkaar dat we misschien wel een nieuw boek moesten schrijven.” Een maand na de presentatie van ‘Het verdriet van Woensdrecht’ begonnen ze al met het vergaren van informatie. Wat startte met een lijstje met twintig namen breidde zich uit tot een lijst van 140 namen, allemaal met Woensdrechtse roots.

Verhalen
Van de 140 mannen, die vrijwillig of gedwongen naar Indië vertrokken, zijn er nog maar drie in leven. “Dat maakte het soms lastig om informatie te vinden en door de privacywetgeving werden we verder beperkt, omdat je niet alle informatie meer mag inzien. Maar uiteindelijk zijn we toch aan veel verhalen gekomen.” Die verhalen zijn afkomstig van de nog levende Indië-veteranen Sjaak van der Lee, Eugène Groffen en Kees de Crom, en familieleden van de andere veteranen. “Wat uit alle verhalen blijkt, is dat deze jonge mannen, vanuit de kleine kernen van Woensdrecht, naar een totaal andere wereld werden gestuurd. Jongens zo groen als gras gingen naar een tropisch oord, waarvoor ze eerst dertig dagen op zee vertoefden. En toen ze eenmaal in Indië waren, moesten ze vechten in de rimboe en maakten ze dingen mee die je liever niet mee zou maken. Een aantal van hen kwam zelfs nooit meer thuis.”

Reacties
Veel van de Indië-gangers deelden hun ervaringen dan ook liever niet toen ze weer terugkwamen in Nederland. “Ze hadden in die jaren zoveel meegemaakt, dat ze die ervaringen niet konden uiten of wilden delen. Bij thuiskomst werden ze ingehaald met een fanfare, maar toen Indië uiteindelijk zelfstandig werd, werden ze op hun tijd in Indië aangekeken.” Veel familieleden van Indië-veteranen hebben de ervaring dat hun vader of opa niets vertelde over Indië. “We merken aan de vele fijne reacties dat familieleden zich nu pas realiseren waarom hun vader of opa was zoals hij was.” Wat ook in het boek naar voren komt is dat deze veteranen eigenlijk misleid zijn door de Nederlandse regering. “Het ging alleen om het land en het geld. De strijd om Indië kwam na 1950 ook amper meer aan bod in bijvoorbeeld het onderwijs, als een soort verzwegen oorlog. Met dit boek hopen we een naslagwerk over die periode te hebben gerealiseerd, maar ook een bijdrage te leveren aan onze lokale geschiedenis. Van heel veel puzzelstukjes hebben we een boek weten te maken, met de verhalen van en over onze jongens als krenten in de pap.”

‘Onze jongens in Indië 1945-1950’ is verkrijgbaar bij Primera in Hoogerheide en Putte en bij Het Zoete Rijk in Ossendrecht voor 29,90 euro.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief