Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Carnaval in Woensdrecht start met 11/11 en nieuwtjes

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – Carnaval is natuurlijk een vat vol tradities. Prinsen, narren, boeren, 11/11, motto’s en liedjes. Het hoort er allemaal bij. Maar in een coronacrisistijd gaat het soms net iets anders dan anders. Soms betekent dat zelfs dat nieuwe tradities geboren worden.

Zo’n nieuwe traditie is op 11/11 ontstaan in Wjeeldrecht (Woensdrecht en Hoogerheide). Voortaan zal elke 11/11 de vlag van Wjeeldrecht worden gehesen bij het gemeentehuis van Woensdrecht. Volgens afgetreden Prins en inmiddels gewoon Boer Fon Van Zunderd is het de bedoeling dat de vlag dan tot en met carnaval blijft hangen. “Dit was nooit een traditie, maar het was zonde om een vlag te hebben als deze nooit gehesen wordt. Met instemming van het College van Burgemeester en Wethouders mogen we de vlag nu hijsen. Daarmee eren we de vlag, brengen we een toost uit op de vlag en eten vervolgens een worstenbroodje.” Het was nog wel even zoeken naar de ratel om de vlag te kunnen hijsen, maar een snel ritje naar de gemeentewerf door één van de aanwezige Boeren en de klus werd geklaard. Na het hijsen van de vlag door wethouder Hans de Waal was het tijd voor nog een kleine nazit. 

Nieuwe Prins
Met het hijsen van de vlag werd eigenlijk al een klein voorproefje gegeven voor 11/11 die dag. Want in Wjeeldrecht werd er die dag nog veel meer nieuws gepresenteerd en wel in de persoon van een nieuwe Prins. Hoewel binnen de Wjeeldrechtse carnavalsstichting De Snoeken al anderhalf jaar bekend was wie de nieuwe Prins zou worden, werd hij pas aan het publiek gepresenteerd deze 11/11. Niemand minder dan Prins Marinus, in het echte leven Marijn de Dooij, is voortaan de Prins van Wjeeldrecht. “Hij komt uit Hoogerheide en is 35 lentes jong, dus hij kan nog even mee”, aldus Marinus’ voorganger Fon. Naast een Prins werd uiteraard ook het nieuwe motto gepresenteerd. Dat werd ‘We Zien ut Wir Zitte”. In Sanegat (Huijbergen) werd op 11/11 ook het nieuwe motto bekend gemaakt: ‘Komt Er Bij’. En in Ostrecht (Ossendrecht) geldt volgend jaar met carnaval het motto ‘We Pakke de Draod Terug Oep’. Put en Buntland presenteerde het motto al een week eerder: ‘Tis ne Klassieker’. In Sanegat, Ostrecht en Put en Buntland wijkt het gevolg niet af van voorgaande jaren en nemen straks Prins Noot, Prins Zjim en Prins Fred de sleutels weer in ontvangst.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief