Foto: Laura van Alphen

Heemkundekring Het Zuidkwartier is jarig

OSSENDRECHT - Heemkundekring Het Zuidkwartier bestaat dit jaar alweer 45 jaar en dat laten ze niet zomaar voorbij gaan. De organisatie, die zich bezighoudt met de historie van de omgeving, organiseert 25 juni een Kunst en Kitschmiddag. “We hopen op een gezellige middag en dat de bezoekers naar huis gaan met een verhaal.”


Penningmeester van de Heemkundekring, John Mathijssen, vertelt enthousiast over de vereniging waar hij al zes jaar deel van uitmaakt. Hij heeft het over de thematentoonstellingen, lezingen en de Tijding, een kroniek die drie keer per jaar verschijnt. “Begin dit jaar dachten we, ‘oh ja, we bestaan 45 jaar!’, lacht Mathijssen. “De tijd gaat zo snel.” In 1977 is de Heemkundekring opgericht door Jan van Elzakker en Fons Pijnen. Net als voor hun veertigjarig jubileum, organiseren ze deze week weer een Kunst en Kitsch-middag.

Mysterie
Mathijssen herinnert zich de Kunst & Kitschmiddag die ze vijf jaar geleden hadden georganiseerd nog goed. “Toen was er een mevrouw met een koperen pot. Koper was toen best wel gewild. Deze pot zou ter veiling aangeboden worden en ja, dat doe je niet als het niets waard is, lijkt mij,” vertelt hij. Maar of deze pot nou uiteindelijk voor veel geld geveild is? “We weten niet hoe die vrouw heet en wat er nou uiteindelijk mee gebeurd is. Dat mysterie is me wel bijgebleven.” Bij deze Kunst & Kitschmiddag wil hij het daarom anders aanpakken. “Wanneer zich dit nu weer voordoet gaan we wel vragen of we de gegevens van de mensen mogen, zodat we bij kunnen houden wat er met de spullen gebeurt.”

“We hopen op een middag waar mensen met elkaar kunnen praten over het stuk dat ze hebben. Dat is ook heemkundekring, gezellig met elkaar praatjes maken,” gaat Mathijssen verder. “Je weet niet wat er bij iemand op zolder ligt, het kan zo maar wat waard zijn.” De middag wordt 25 juni gehouden in de grote zaal van de Drieschaar in Ossendrecht. “Vorige keer stonden mensen al voordat we begonnen te wachten in de rij.” Daarom krijgt ook dit jaar iedereen een volgnummertje. Ook zijn ze met de taxateurs aan het kijken om twee tafels neer te zetten. “Zodat er afstand is naar elkaar toe, want veiligheid gaat voor.” Zowel leden als niet-leden zijn welkom. “Je kunt ook zo komen kijken, als toeschouwer.” Mensen die met een artikel langskomen dat ze graag getaxeerd willen hebben, betalen, als ze lid zijn, 2,50 euro per artikel. Voor niet-leden is dit 5 euro.

Toekomst
De huidige tentoonstelling van de Heemkundekring in Streekheemmuseum Den Aanwas, ‘Scouting door de jaren heen’, is tot eind oktober te bezoeken. Over de tentoonstellingen voor de komende jaren denken ze nog na, maar “oh dat kan ik wel zeggen,” onderbreekt Mathijssen me, “volgend jaar gaat de tentoonstelling over fotografie in de gemeente Woensdrecht. Dan heb je toch een primeurte pakken!” zegt hij lachend. Ook gaan ze een huis-aan-huisblad uitbrengen. “In een van de rubrieken gaat het bijvoorbeeld over een oud pand dat nu een andere bestemming heeft. Dan kijken we dus achter de voordeur en vertellen we het verhaal van de mensen die het verbouwd hebben en laten we foto’s van oud en nieuw zien.” En over het vijftigjarig jubileum hebben ze het ook al gehad. “Wat zouden we dan kunnen doen? Er zijn al wel wilde ideeën, maar daar moeten we nog over nadenken”, maar daar hebben ze nog vijf jaar voor.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief