Bianka Mennema, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bravis ziekenhuis.
Bianka Mennema, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bravis ziekenhuis. Foto: Jan Willem van Bodegom

‘Prachtig verhaal over eigenwaarde en eigen regie’

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

HOOGERHEIDE - Ziekenhuis Bravis, afdeling Bergen op Zoom, legde onlangs verantwoording af over 2021, met als motto: samen op weg naar een duurzame toekomst en nieuwbouw. Naast een terugblik op 2021 werd uitgebreid stilgestaan bij de samenwerking in de regio, de nieuwbouw en duurzaamheid.

Bianka Mennema, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Bravis ziekenhuis, benadrukt het belang van maatschappelijke verantwoording. “Als ziekenhuis zijn we steeds meer een onderdeel van de maatschappij. Niet alleen als grote werkgever in de regio, maar ook samen maatschappelijke vraagstukken aanpakken vinden we belangrijk.”
Het jaarverslag over 2021 vormt de basis voor de maatschappelijke verantwoording. Met gepaste trots kijkt Mennema terug op vorig jaar. “Ook in 2021 hebben we veel te maken gehad met corona. Dat jaar hebben we ruim 1200 patiënten met COVID-19 ontvangen in het ziekenhuis, waarvan 170 op de intensive care. Dat dit heel veel van ons heeft gevraagd merken we nu aan de veerkracht van en het verzuim onder de medewerkers. De arbeidsmarkt houdt ons allemaal bezig. Samenwerking is van groot belang”, aldus Mennema.
Het ziekenhuis heeft vijf Bravispunten, waarvan recent de vestiging op Tholen is geopend. “Onze belofte is om zorg alleen in het ziekenhuis te laten plaatsvinden als het moet, maar thuis als het kan. Bravispunten zijn verschillende plekken in onze regio waar patiënten een tussenstap kunnen maken als de zorg in het ziekenhuis niet hoeft en het thuis niet kan”, aldus Mennema. “In 2021 hebben we meer dan vierhonderd bloedtransfusies buiten de ziekenhuismuren uitgevoerd. Het laat zien dat we de beweging vanuit het ziekenhuis echt maken.” De voorzitter noemt als voorbeeld een interview in het jaarverslag met Jan de Block. “Ik vind het een prachtig verhaal. Deze patiënt vertelt wat het verschuiven van de behandeling in het ziekenhuis naar thuis heeft gebracht op het gebied van eigenwaarde en eigen regie.”

Nieuwbouw
In 2021 zijn belangrijke stappen genomen op weg naar een nieuw ziekenhuisgebouw. Zo werd een belangrijke overeenkomst met de gemeente Roosendaal gesloten en besloot Bravis het gebouw niet in twee fasen maar in één fase te bouwen. Leo Simons, clustermanager Bedrijfszaken, staat vooral stil bij het Programma van Eisen dat onlangs is vastgesteld. Hij meldt dat het een flexibel, adaptief en duurzaam gebouw wordt. “Het ziekenhuis krijgt een groot aantal eenpersoonskamers (75 procent) en daarnaast tweepersoonskamers. Hiervoor is gekozen, omdat uit een enquête onder patiënten naar voren is gekomen dat een aantal mensen liever samen met een andere patiënt op een kamer ligt.
Het Bravis wil patiënten zoveel mogelijk activeren. Daarom krijgt elke afdeling een eigen lounge. Bovendien wordt het ziekenhuis zo gebouwd dat er makkelijk kan worden op- en afgeschaald. Er worden geclusterde poliklinieken ingericht met gezamenlijke wachtruimten. De spreek- en onderzoekskamers worden flexibel gebruikt. Verder wordt het wachten geminimaliseerd en de informatievoorziening met behulp van technologie geoptimaliseerd. Bovendien zijn in het nieuwe ziekenhuis de patiënten- en goederenstromen gescheiden”, vertelt Simons.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief