Frans van Gaal uit Putte.
Frans van Gaal uit Putte. (Foto: Humphrey Hekhuizen)

Lintje voor vrijwilliger Frans van Gaal

PUTTE - Frans van Gaal uit Putte is vrijwilliger in hard en nieren. Al jarenlang zet hij zich als vrijwilliger in voor verschillende plaatselijke organisaties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in april een koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld door de burgemeester.


Frans van Gaal (83) uit Putte, is zo iemand die zich al heel lang inzet voor de samenleving en dat nog steeds doet. Hij laat het lintje zien dat hem afgelopen april als waardering daarvoor door burgemeester Steven Adriaansen werd uitgereikt. Frans is beheerder van het hertenkamp in Putte waar hij elke dag de herten van brokken, hooi en water voorziet. “Van ver komen ze kijken, zeker zoveel Belgen als Nederlanders”. Op de vraag hoe hij het regelt als hij eens een dagje of langer weg is, klinkt het antwoord “Wij gaan nooit weg”.

De Grensduif
Vanaf zijn 23e was Frans vrachtwagenchauffeur en soms weken achter elkaar weg, naar Italië. Toen hij vaker in Nederland ging rijden, vroeg een bevriende kastelein en duivenmelker hem te helpen met wedstrijden. Uiteindelijk nam Frans de hele organisatie op zich. “Hij had het te druk in zijn cafés.” Frans reed ook jaren als chauffeur met de duiven van de leden van postduivenvereniging De Grensduif.

Carnaval
Een andere liefhebberij was vissen in de Oosterschelde. Frans richtte zelf vereniging ‘De Zwaanvissers’ op “Met één man is het veel te duur een boot te huren.” Vele malen zijn boten vol leden van de visclub de Oosterschelde opgevaren. “We waren er altijd met de carnaval,” vertelt Lizette, de vrouw van Frans waarmee hij al 57 jaar is getrouwd. En toen de prins een aantal jaren geleden vlak voor de carnaval ziek werd en Frans werd gevraagd de scepter over te nemen, deed hij dat gewoon. Net zoals de begeleiding van de bouw van de wagens. “De competitie was voor mij een drijfveer, wie bouwt de grootste en mooiste wagen.”

Legpuzzels
Frans weet niet hoeveel tijd hij heeft gestopt in al zijn activiteiten als vrijwilliger. Lizette heeft het nooit vervelend gevonden. “Dat is er één uit duizenden,” zegt hij. De geraniums en de zonnebloemen in de tuin staan er prachtig bij en samen maken ze graag legpuzzels. De randen van een ‘heel moeilijke’ liggen op een grote plaat op tafel met honderden losse stukjes ernaast. Herwonnen Levenskracht, de stichting die zich inzet voor mensen met een smalle beurs, mag ook altijd een beroep doen op Frans. Hij helpt de zaal inrichten voor de maandelijkse bingomiddagen en leest de nummers op voor de bejaarde bezoekers.

Doen!
De uitreiking van het lintje was een bijzondere gebeurtenis maar voor Frans is zijn vrijwilligerswerk normaal. “Ik denk nog dikwijls dat ik 25 ben.” Zijn vrouw beaamt dat lachend. Zo vader, zo zoon ook. “Ik denk dat zoon nog erger is”. Zoon Adrie is actief in het Dorpsplatform Putte, zoon Nico is actief ineen bouwclub. Op de vraag of hij vrijwilligerswerk zou aanbevelen antwoordt Frans “Vast en zeker doen! Daar heb je nooit spijt van. En je houdt er een hoop bekenden aan over.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief