<p>Kunstenaar Gerrit Jan Weekhout, oud-wielrenner Jan Janssen en wethouder Rainier Schuurbiers.</p>

Kunstenaar Gerrit Jan Weekhout, oud-wielrenner Jan Janssen en wethouder Rainier Schuurbiers.

(Foto: Gemeente Woensdrecht)

Vuelta-voorpret: Gerrit Jan Weekhout schenkt Jan Janssen schilderij

HOOGERHEIDE - Kunstenaar Gerrit Jan Weekhout uit Hoogerheide heeft donderdag een schilderij overhandigd aan Jan Janssen. Weekhout maakte het werk als eerbetoon aan de oud-wielerkampioen. De gemeente Woensdrecht hoopt dat een spandoek van het schilderij zondag 21 augustus een blikvanger wordt tijdens het filmen van de doorkomst van de wielerwedstrijd Vuelta door de gemeente.


Weekhout maakte het schilderij op verzoek van Stichting Vrienden van de koers. ‘Het trekt dit jaar de aandacht tijdens de doorkomst van de Vuelta’, laat de gemeente Woensdrecht weten. ‘Een groot spandoek fungeert als blikvanger vanuit de lucht en levert fraai televisiebeeld op voor de wielerwedstrijd.’

Jan Janssen is alom bekend als eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France. Dat was in 1968. Het jaar daarvoor schreef hij al de Ronde van Spanje op zijn naam en was daarmee de eerste Nederlander die een grote ronde wist te winnen. ‘Zijn palmares is indrukwekkend. Reden genoeg voor een geschilderd eerbetoon aan deze gewaardeerde inwoner van Putte, zo vond Weekhout. Schilderen is voor hem de uitlaatklep voor een stressstoornis die hij als veteraan overhield aan zijn periode als dienstplichtig militair.’

Bunkerbaan

“Het is een prachtig verhaal: een initiatief van een inwoner maakt dat we de Vuelta een mooi lokaal tintje kunnen meegeven met ‘onze’ wielerheld Jan Janssen in de hoofdrol“, aldus wethouder Rainier Schuurbiers, die namens de gemeente Woensdrecht aanwezig was bij de overhandiging van het kunstwerk. Net als Niels van Elzakker, die zich als voorzitter van Stichting Vrienden van de koers bezighoudt met onder andere de promotie van de Vuelta en zorgt voor het spandoek van het schilderij. Om Woensdrecht als wielergemeente op de kaart te zetten, wordt van het schilderij een spandoek van twaalf bij zestien meter gemaakt. ‘De hoop is dat het op deze manier bij vele mensen in binnen- en buitenland op het televisiescherm te zien is. Ook na afloop van de Vuelta blijft het doek te bewonderen in de gemeente. Het krijgt een plek langs de Bunkerbaan in Hoogerheide.

Side-event

Er is volgens de gemeente al veel aandacht voor de doorkomst van de Vuelta. ‘Naast de standaard Vuelta-spandoeken, zijn er veel spandoeken met een lokaal tintje geplaatst. Deze doeken zijn gemaakt van werken van lokale kunstenaars, in samenwerking met Stichting Uit de Kunst, en van de eerste serie kleurplaten die de kinderen uit de gemeente ingeleverd hebben. Voor de liefhebbers is er zelfs een korte fietsroute langs gemaakt.’ De kleurplatenactie loopt nog. Bij inlevering bij de Primera in Hoogerheide krijgen kinderen een Vuelta-bidon. De tekeningen worden alleen niet meer op spandoek geplaatst.

Op zondag 21 augustus is er een side-event van de Vuelta bij het gemeentehuis in Hoogerheide. Er komt een groot scherm waarop de hele etappe te volgen is, lokale dj Dave zorgt voor de sfeer en de catering is in een Spaans tintje. Alle wielerliefhebbers zijn welkom vanaf 13.30 uur. De renners komen tussen 15.00 en 16.00 uur door Woensdrecht, Hoogerheide en Huijbergen.

Kijk voor meer informatie op https://vriendenvandekoers.nl/.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief