Bestuursleden Jacques Boonman, Marinelle Bruys, Herman Dekkers  en Cees van Rijsbergen.
Bestuursleden Jacques Boonman, Marinelle Bruys, Herman Dekkers en Cees van Rijsbergen. Foto: Humphrey Hekhuizen

Podium Kloosterhof is klaar voor nieuw theaterseizoen

Door: Liesbeth van der Togt Algemeen

HOOGERHEIDE- Marinell Bruys is voorzitter van Podium Kloosterhof, het theater in Hoogerheide. Dit bijzondere theater heeft niet alleen een trouw terugkerend publiek uit eigen regio maar mag zich ook verheugen in steeds meer bezoekers uit andere delen van Nederland en zelfs uit het buitenland.

Het vrijwilligerswerk zat er bij Marinell al jong in toen zij voorzitter werd van de studentenvereniging binnen haar vakgroep in Leiden. Terug in Hoogerheide, waar zij nu op de plaats woont waar eens haar ouderlijk huis heeft gestaan, ging zij aan de slag als vrijwilliger voor de kerk van Woensdrecht en sinds 2005 voor Podium Kloosterhof. Naast haar fulltime baan als redacteur en docent stuurt zij, samen met secretaris Cees van Rijsbergen en penningmeester Herman Dekkers, een team aan van zo’n 20 vrijwilligers.

MFC Kloosterhof
Hoogerheide bezit vanaf 2005 een multifunctioneel centrum ‘De Kloosterhof’, gebouwd op de locatie van het oude kloostercomplex. Inwoners kunnen hier terecht voor allerlei diensten van de gemeente Woensdrecht. Het moderne centrum bevat ook een bibliotheek, sportaccommodatie, lunchroom annex foyer en theaterzaal met uitschuifbare tribune. De gemeente, op zoek naar invulling voor de mooie theaterzaal van 270 plaatsen in het nieuwe centrum, kwam al snel in contact met Jacques Boonman, de drijvende kracht achter het theater in buurgemeente Reimerswaal. Marinell werd lid van het team vrijwilligers. Vanaf 2015 is zij voorzitter van het bestuur en doet zij de pr voor Podium Kloosterhof. Waar Jacques Boonman in de beginjaren van Podium Kloosterhof de voorstellingen nog alleen uitzocht, doet hij dit nu samen met het bestuur. Het Podium biedt een gevarieerd programma aan van muziek, cabaret en toneel. “In de loop der jaren werd duidelijk waar het publiek van houdt. Daarop wordt geprogrammeerd maar er worden ook nieuwe dingen uitgeprobeerd.”

Kleinschalig
De kleinschaligheid is een pluspunt: “Het contact met de artiesten en het publiek spreekt aan.”Marinell is er trots op dat elk jaar weer met de groep van vrijwilligers “een programma wordt geboden dat niet onderdoet voor dat van grote theaters.” De positieve reacties van het publiek na de voorstellingen “geven enorm veel voldoening”. Sommige artiesten komen met regelmaat terug “omdat het publiek dat wil. Hun voorstellingen zijn dan ook maanden van tevoren al volgeboekt.” Zoals nu bijvoorbeeld het ‘Fats Domino Tribute’. Het publiek komt uit de gemeentes Woensdrecht, Bergen op Zoom, Roosendaal en Steenbergen en andere plaatsen uit de regio. Soms van verder weg omdat de artiest door fans wordt gevolgd. Bij de Ierse groep The High Kings waren er zelfs bezoekers uit Denemarken, Duitsland en de V.S. Bij de extra ingelaste tweede voorstelling zat de zaal vol met bezoekers uit heel Nederland tot aan Texel toe en fanatieke fans uit Noorwegen en Zweden.

Vrijwilligers
“Het bestuur bespreekt welke artiesten het wil uitnodigen en de programmeur benadert vervolgens de impresariaten. Het team van vrijwilligers zorgt ervoor dat op de dag van de voorstelling alles goed verloopt. Zo zorgen de mannen van de techniek voor het licht en geluid.” Het hoofd van dienst ontvangt en begeleidt de artiest. “De artiesten blijken zonder uitzondering heel toegankelijk te zijn en niet zo veeleisend zoals je wel eens leest.” Op de avond zelf ontvangt een team van vier gastvrouwen de bezoekers. Marinell is er heel zeker van: “Zonder vrijwilligers zou Podium Kloosterhof niet kunnen bestaan!”

Bekende namen
Vooral tributebands zijn populair. “Muziek is het populairste genre bij het publiek.” Herkenning en nostalgie spelen hierbij een grote rol, zoals bij de U2 coverband die op 17 september in Podium Kloosterhof speelt en die al bijna helemaal volgeboekt is. “Uniek is dat Podium Kloosterhof voorstellingen heeft die ook in de grote theaters staan. Stef Bos, Claudia de Breij, Freek de Jonge, Guido Weijers: allemaal waren zij in de Kloosterhof.” Het van de televisie bekend geworden ‘mindfuck’ wordt in een duizelingwekkende show op 25 maart 2023 gepresenteerd door de illusionisten Rob en Emiel, winnaars van het WK Magic in 2022. En dankzij gemeentelijke subsidie “toch voor publieksvriendelijke prijzen”. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar Podium Kloosterhof. Door de kleinschaligheid is het ook na de voorstelling “goed toeven in de foyer” waar na afloop van de voorstelling of bij een afterparty een persoonlijk praatje met de artiest mogelijk is. ”Ons doel is de mensen een fijne avond te bieden, dicht bij huis.” Marinell is er 100% van overtuigd dat het team vrijwilligers van Podium Kloosterhof daar elke keer opnieuw in slaagt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief