Paden in de Meiduinen worden verbreed om de natuur beter te kunnen beleven.
Paden in de Meiduinen worden verbreed om de natuur beter te kunnen beleven. (Foto: Natuurmonumenten)

Vrijwilligers helpen met onderhoud Meiduinen

  Actueel

OSSENDRECHT - Natuurmonumenten is begonnen met onderhoudswerkzaamheden in natuurgebied de Meiduinen in Ossendrecht. Samen met vrijwilligers maken de medewerkers van Natuurmonumenten onder meer wandelpaden breder.


Het werken in de natuur is een continu proces. "We werken steeds in een klein stuk van het gebied en voeren kleinschalig natuurherstel uit", licht een woordvoerder van Natuurmonumenten toe. "Dit doen we in samenwerking met vrijwilligers."
Om de wandelpaden, herkenbaar aan de oranje en witte stippen op de bomen, in de Meiduinen breder te maken hoeven er volgens de woordvoerder geen bomen gekapt te worden. "We halen alleen struiken en opschot weg. We doen alleen werkzaamheden die we handmatig kunnen uitvoeren samen met de vrijwilligers."

Abrupt

Natuurmonumenten is sinds september 2016 eigenaar van het natuurgebied, dat lokaal bekend staat als 'Groeve Boudewijn'. De natuurorganisatie noemt de Meiduinen een bijzonder natuurgebied. "Het is een 'jong' natuurgebied. Iets meer dan vijftien jaar geleden, van 1962 tot 2004, werd in de voormalige Groeve Boudewijn zelfs nog zand gewonnen. Door deze geschiedenis is er een abrupt hoogteverschil in het landschap ontstaan." Door de grote hoogteverschillen is er een prachtig uitzicht op het open heidegebied.

De Meiduinen heeft een bijzondere variatie aan landschappen. "Van bos tot heide, zandverstuivingen en vennen. En dat allemaal op 68 hectare. Die veelzijdigheid biedt kansen voor kwetsbare planten en dieren om hier te groeien en te leven."

Vrijwilligers

De medewerkers van Natuurmonumenten voeren de onderhoudswerkzaamheden in de Meiduinen uit met een groep van tien enthousiaste vrijwilligers. "De vrijwilligers zijn om de week op zaterdag aan de slag in het gebied. We treffen voorbereidingen om dit natuurgebied beter toegankelijk en beleefbaar te maken voor bezoekers."

Koen van Haaren is vrijwilliger in de Meiduinen en vindt dit werk mooi, omdat hij ziet hoe de natuur zich ontwikkelt. "Bovendien zie je direct resultaat van je werk en dat motiveert enorm.”

Meer informatie

"De vrijwilligersgroep Meiduinen staat samen met Natuurmonumenten voor een flinke uitdaging om de natuur optimaal tot haar recht te laten komen", aldus de woordvoerder van Natuurmonumenten. "Belangstellenden die tijd en zin hebben om de natuur letterlijk en figuurlijk een hand toe te steken, zijn welkom om contact met ons op te nemen." Dit kan door te mailen naar west-brabant@natuurmonumenten.nl.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief