Raad van State verwerpt plannen windmolenpark Ossendrecht

OSSENDRECHT - Het windmolenpark aan de Kabeljauwbeek in Ossendrecht is voorlopig van de baan. Nadat de natuur- en milieuverenigingen Namiro en Benegora een geding aanspanden tegen de provincie Noord-Brabant en de gemeente Woensdrecht, heeft de Raad van State de verenigingen in het gelijk gesteld. Daarmee is de aanleg van het windmolenpark van Eneco Wind met minstens een jaar uitgesteld.


Volgens wethouder Hans de Waal was het plan om vijf windturbines van Eneco Wind te plaatsen aan de Kabeljauwbeek. “Dat is gebeurd middels proactieve aanwijzing door de provincie, waarbij een gemeente meestal wordt gedwongen de plannen van de provincie te volgen. In dit geval was deze proactieve aanwijzing in strijd met de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De proactieve aanwijzing is door de natuur- en milieuverenigingen uiteindelijk benut in het beroep dat zij tegen het besluit hebben aangespannen. Omdat het een onjuiste procedure is geweest, heeft de Raad van State besloten het besluit van de gemeenteraad te vernietigen, het besluit van het College te vernietigen én het besluit van de Gedeputeerde Staten van de provincie te vernietigen. Het gevolg is dat een en ander een jaar vertraging oploopt, omdat de procedure nu opnieuw gevolgd moet worden.”

De wethouder was hevig teleurgesteld over de uitspraak en gaf aan de wereld even niet meer te begrijpen. “We willen uiteindelijk allemaal groene energie en uitgerekend de natuur- en milieuverenigingen gaan dan in beroep en frustreren de procedure. Op deze manier halen we de landelijke norm voor groene energie in 2020 zeker niet.” Volgens Jim de Blank van natuur- en milieuvereniging Namiro is het echter helemaal niet zo dat de verenigingen niet voor groene energie zijn. “Wij zijn helemaal niet tegen windenergie, maar wel tegen windturbines van 180 meter hoog die niet passen in de bestaande omgeving. Als deze windmolens geplaatst worden heb je vijf keer de Euromast (de Euromast is 185 meter hoog, red.). De beruchte affakkelinstallatie van BASF is ‘slechts’ 120 meter hoog en de reeds geplaatste windmolens in de omgeving hebben een maximale hoogte van 139 meter. Bovendien zouden de nieuwe windmolens 600 meter van de bestaande windturbines komen te liggen. Wij hebben de wethouder destijds tijdens de opinieraad al voorgesteld windturbines van maximaal 139 meter hoogte te plaatsen, net als de andere turbines, maar dat werd toen door de wethouder als onbespreekbaar beschouwd. De wethouder weet dus van ons voorstel.” 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief