Afbeelding

180 grafzerken verdwijnen op begraafplaats Eikelhof

Algemeen

OSSENDRECHT – In hartje Ossendrecht bevindt zich nog steeds een begraafplaats, Eikelhof, ook al wordt deze eigenlijk niet meer gebruikt voor begrafenissen. De begraafplaats is ook nagenoeg vol met veelal oude graven. Mede door de ouderdom van veel van deze graven en het aflopen van diverse grafrechten ondergaat de begraafplaats Eikelhof nu een bijzondere operatie. 

Deze operatie betreft een opruimoperatie. Het ruimen van een begraafplaats, het is niet iets wat dagelijkse kost is voor veel inwoners van Ossendrecht. En van echt ruimen is ook weer geen sprake. Volgens Michiel Peters, hoofd van de ruimingswerkzaamheden op de begraafplaats, worden namelijk alleen de bovengrondse delen van de graven geruimd. “Het gaat daarbij vooral om graven waarvan de grafrechten zijn verlopen en waarvan de nabestaanden hebben aangegeven de rechten niet te willen verlengen. In sommige gevallen gaat het ook om graven, waarbij geen nabestaanden meer in leven zijn. We ruimen met nadruk alleen de bovengrondse delen, de lichamelijke resten blijven gewoon liggen."

Niet compleet

Volgens Sharan Kok, woordvoerster namens de gemeente Woensdrecht, zijn er meerdere redenen waarom de graven niet compleet geruimd worden. “Het is vrij lastig om zowel de zerken als de lichamelijke resten te ruimen, omdat hier gaat om een begraafplaats waarbij de te ruimen graven tussen andere graven in liggen. Je riskeert dan verzakking en schade aan de graven ernaast. Verder is het kostbaar: er kunnen er geen machines op de begraafplaats komen en dus zou dit handwerk zijn. Tot slot is er geen directe behoefte aan, omdat er ruimte is om te begraven op Ter Duinen, de andere begraafplaats in Ossendrecht. Het is dus ook niet zo dat de grafplaatsen, waarvan de zerken nu verwijderd worden, gebruikt gaan worden om opnieuw mensen te begraven. De Ossendrechtenaren en nabestaanden hoeven zich hier dan ook geen zorgen om te maken.”

Nieuwe invulling

Door het ruimen van de graven ontstaan her en der wel open plaatsen op de begraafplaats. Er wordt nog gekeken naar een nadere invulling van die ruimte. “Er zal gekeken worden of er op de vrijgekomen ruimte invulling met groen gegeven kan worden. We willen hier nog met het dorpsplatform mee in overleg gaan. Wat groen zou zeker mooi staan op het Eikelhof. Daarnaast willen we ook nabestaanden gaan aanschrijven van graven die beschadigd of helemaal scheef zijn, met het verzoek om dit te laten herstellen of laten herstellen. Er zijn op Eikelhof namelijk best wel wat graven, waarbij de zerken afgebroken zijn en op de grond liggen of opgestapeld in brokstukken. Dat biedt een wat troosteloze aanblik. Eikelhof is eigenlijk ook een begraafplaats in ruste. Indien er mensen zijn die een laatste rustplaats naast hun reeds overleden partner gereserveerd hebben, dan kunnen deze mensen hier nog gewoon begraven worden, maar we zien steeds vaker dat er voor de begraafplaats aan de OLV Vrouwe ter Duinenlaan gekozen wordt.”

Hergebruik

In totaal zullen op Eikelhof 180 graven verdwijnen. “Eerst zijn er witte tekens op aangebracht en later nog een keer felgele. We pakken dit uiteraard uiterst zorgvuldig aan en daarom zijn er twee rondes met merktekens geweest. Van de graven met een felgeel teken worden de zerken nu verwijderd,” aldus Sharan Kok. Volgens Michiel Peters wordt een deel van de zerken hergebruikt of door nabestaanden opgehaald. “90% wordt echter vernietigd.” Nabestaanden wordt de mogelijkheid geboden naast de zerk ook een naamplaat, kruisje of foto van het graf te bewaren.

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief