Afbeelding

Jongeren Almata tonen hun talent

Algemeen

OSSENDRECHT – SJSJ Almata in Ossendrecht wordt door de meeste mensen alleen gezien als de gesloten jeugdinstelling dat het is. Maar dat neemt niet weg dat de jongeren bij Almata ook gewoon mensen van vlees en bloed zijn met net zoveel talent als ieder ander mens. Tijdens de Almata X-Factor Show kregen de jongeren de kans hun talenten te tonen. 

De jongeren van Almata hebben vanaf mei verschillende workshops gevolgd. Het initiatief voor deze workshops was genomen door Annalina Schmad, business controller bij Almata. “Als business controller heb ik eigenlijk geen echt direct contact met de jongeren bij SJSJ Almata. Maar omdat muziek echt iets voor jongeren kan betekenen en ik zelf ook actief ben als dirigent en zangeres, heb ik het idee geopperd om iets met muziek te doen voor de jongeren. Ik ben in mijn netwerk gaan kijken en heb daar mensen gevonden die de jongeren wilden begeleiden bij workshops.”

Workshops

Drie maanden lang kregen de jongeren de kans om te oefenen voor hun optreden in de kapel van de Volksabdij. “We hebben eerst een kennismaking met de diverse workshops opgezet. Dat waren de workshops dans, zang, djembé en beatbox/rap.” De workshops werden begeleid door Maren Zhore van de Roosendaalse dansschool Move On, Sander Gieling als coach voor de rappers en vocal percussionists, oftewel het beatboxen, Bep Linders als coach djembé namens RondomTrom en tot slot Annalisa Schmad zelf als zangcoach.

“Niet alle jongeren durfden uiteindelijk deel te nemen aan de show, maar onder de jongeren die wel durfden zitten echte talenten", aldus Schmad. De jongeren traden op als onderdeel van een groep artiesten of als individuele ster. Een vakjury beoordeelde de optredens en er waren voor de eerste drie echte prijzen geregeld. Overigens kregen alle deelnemers een bewijs van deelname in de vorm van een medaille.

Vervolg

Alle personeelsleden waren uitgenodigd om de geweldige show bij te wonen en te genieten van de fantastische prestaties van de jongeren. Na afloop was er een grote afterparty (barbecue) gepland, zowel in het kader van de X-Factor als voor het vieren van het éénjarige bestaan van SJSJ-Almata van de Stichting Almoss. Ook hiervoor werden alle personeelsleden uitgenodigd.

Volgens Annalisa Schmad is de X-Factor Show zeker een vervolg waardig. “Het was de eerste keer dat we zoiets organiseerden voor de jongeren. Maar ze reageerden heel enthousiast en ondersteunden elkaar ook tijdens de show. Jongeren die in eerste instantie niet durfden zullen een volgende keer wellicht wel mee willen doen, alleen is het zeer waarschijnlijk dat ze dan niet meer hier zullen zitten. Dat is ook een les voor ons een volgende keer: in plaats van de workshops te plannen in de vrije weken tussen de lesweken, moeten deze elkaar sneller opvolgen. Zo kunnen ook de jongeren die hier kort verblijven deelnemen aan de X-Factor Show en tonen wat ze waard zijn. SJSJ Almata is er namelijk inderdaad voor jongeren die door diverse omstandigheden niet thuis kunnen blijven wonen. Maar alles is er ook op gericht om de jongeren te helpen zo snel mogelijk weer naar huis te kunnen laten gaan op een goede manier. De workshops hebben de jongeren geholpen bij hun expressie en als het aan mij ligt komt er zeker meer muziektherapie om de jongeren te helpen.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief