Afbeelding

Eén jarig jubileum voor Woensdrecht Werkt

Door: Hanneke Marcelis algemeen

WOENSDRECHT - Het is een flinke waslijst aan activiteiten waar de vrijwilligers van Woensdrecht Werkt op terug kunnen blikken. Van de Woensdrechtse bus tot de samenwerking met de Jumbo in de Woensdrechtse winkel en van een wenspaashaas tot knutselmiddagen. En voor een gebrek aan goede ideeën hoeven ze niet bang te zijn. Vrijwilligster Adri van Zweden schudt ze met gemak uit haar mouw.

"Ik ben erg goed in delegeren", lacht Adri van Zweden. Ze zit op een stoeltje achterin de Woensdrechtse winkel, en wordt door de binnenkomende klanten massaal begroet. Er zijn weinig mensen in het dorp die ze niet lijkt te kennen. Al jaren zet ze zich met veel passie en energie in om activiteiten in de gemeente te organiseren. Dat was altijd op persoonlijke naam, wat toch voor wat onduidelijkheid zorgde. Sinds een jaar zijn alle activiteiten gebundeld onder de naam Woensdrecht Werkt. "We merken dat we daar enorm veel profijt van hebben. Mensen kennen Woensdrecht Werkt, en weten ons daar door ook beter te vinden."

Bus

Dat Woensdrecht Werkt werd opgericht, was eigenlijk puur uit bittere noodzaak. Om een gift te kunnen ontvangen van de gemeente om de Woensdrechtse Bus te realiseren, moest er een stichting komen. Dat werd Woensdrecht Werkt. "Wij organiseerden al jaren enorm veel activiteiten. Maar toen we toch die stichting moesten oprichten, besloten we om alles maar onder die naam te gaan doen." De Woensdrechtse bus is dan ook maar één van de vele succesverhalen van de stichting. "De bus was een initiatief wat ontstond doordat de dienstregeling van Arriva een gatenkaas was in onze gemeente", legt Van Zweden uit. "Mensen konden niet van dorp tot dorp komen. Daar wilden we iets aan doen." Voor negen euro kunnen mensen nu een strippenkaart kopen, waarmee ze zes ritjes kunnen in de bus kunnen doen. "Mensen bellen naar 0610895330, en dan krijgen ze de coördinator aan de lijn. Die regelt dan voor hen dat de bus op het juiste moment op de juiste plek is." En met die korte afstanden, helpt de bus inwoners van de kernen hun mobiliteit terug te krijgen. Wethouder Lars van der Beek is trots op wat Woensdrecht Werkt met de bus heeft bereikt. "Ik vind het één van de beste burgerinitiatieven die er is."

Vrijwilligers

De Bus en de Woensdrechtse Winkel zijn twee van de meest bekende initiatieven van de stichting. Maar de vrijwilligers organiseren ook tal van kleinere activiteiten. Adri van Zweden bedenkt het allemaal met speels gemak. "Ik weet altijd wel iets te verzinnen. Dan bedenken we bijvoorbeeld een knutselactiviteit met Valentijn. Maar dan denken we ook verder, waarom niet ook voor oudere kinderen? En waarom geen eten erbij? Uiteindelijk lag er dan een programma voor een hele dag." Maar zonder alle bijdrages van de vrijwilligers en de betrokkenheid van de inwoners, zou het haar allemaal nooit lukken. "Dat is het mooie hier, iedereen denkt mee en draagt meteen iets bij. Het balletje gaat zo snel rollen. Dat maakt het leuk." Wanneer je Adri van Zweden naar haar dromen voor de toekomst vraagt, antwoord ze zonder een moment te twijfelen. "Een ontmoetingsruimte. We zitten hier nu achter in de winkel, maar dat is eigenlijk helemaal niet praktisch. Er moet een plek komen waar mensen rustig elkaar kunnen ontmoeten, en waar we activiteiten kunnen houden." Ruimtegebrek is nu vaak nog een probleem voor Woensdrecht Werkt. Maar als het aan de doortastendheid van Van Zweden ligt, vindt de stichting daar vast binnenkort een oplossing voor.

De eerstvolgende activiteit van Woensdrecht Werkt is het korenslag. Een idee, hoe kan het ook anders, uit de koker van Van Zweden. Dat muzikale evenement wordt gecombineerd met de voorjaarsmarkt op 14 april. Dit alles start om 10.00 uur en is rond 17.00 uur weer afgelopen. Wil je meer weten over Woensdrecht Werkt? Bezoek dan de Facebookpagina.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief