Net als bij de GP Adrie van der Poel ligt de finish op de Scheldeweg
Net als bij de GP Adrie van der Poel ligt de finish op de Scheldeweg Foto: Merijn Sitsen

Wielerkoorts door aankomend NK op de weg

Door: Hanneke Marcelis

HOOGERHEIDE - Het NK wielrennen op de Brabantse Wal staat voor de deur. Afgelopen dagen merkte je er op straat nog maar weinig van. Maar in het gemeentehuis barstte de wielerkoorts vrijdag al los. Daar werd in de raadzaal een persconferentie gehouden door NK-organisator Golazo en de KNWU waar alle details over het grootse wielerevenement uitgebreid besproken werden.

In de gemeente Woensdrecht barst het jaarlijks van de wielerevenementen, met de GP Adrie van der Poel als glansrijk hoogtepunt. Maar het NK wegwielrennen wat komend weekend neerstrijkt in de gemeente is een unicum. En daar is de gemeente dan ook apetrots op. Vrijdag waren onder andere voorzitter van de KNWU Vincent Luijendijk en Dimitri Bonthuis van organisatiebureau Golazo aanwezig in de raadzaal om te vertellen over het grootse opgezette NK. Ook bij hen was het enthousiasme over de ook door hen zo genoemde 'wielergekke gemeente Woensdrecht' groot. En om dat enthousiasme nog eens wat te versterken, kregen ze uit handen van wethouder de Waal ieder hun eigen Woensdrechtse Wielershirt cadeau.

Michael Boogerd

Voor de persconferentie waren niet alleen de bazen van de KNWU en Golazo uitgenodigd, ook wielerhelden Johan Lammerts en Michael Boogerd maakten hun opwachting. Met veel passie spraken zij over de aankomende wedstrijd en hun verwachtingen voor de resultaten. Als Boogerd het in mag schatten is het Mathieu van der Poel die er tijdens de wegwedstrijd met de titel vandoor gaat. En bij de vrouwen kiest Boogerd zonder al te veel twijfels voor Chantal Blaak. Maar daarbij houdt hij wel een slag om de arm: want zeker weten doet hij het absoluut niet.

Parcours

De wielerkenners blikten samen vooruit op de spannende wedstrijd. De tijdrit wordt vooral snel, verwachtten de kenners zo. Er zitten weinig bochten en technische onderdelen in het parcours. Deze start bij de Gevangenpoort in Bergen op Zoom, gaat over de Markt, maar gaat daarna de stad uit richting de polder. "Daar zullen echt hoge snelheden worden gehaald. Toch wel makkelijk meer dan vijftig kilometer per uur", stelt Lammerts. Bij de wegwedstrijd ligt het anders. Daar biedt vooral de lokale ronde in de gemeente Woensdrecht uitdaging. De ronde van 11,5 kilometer bevat kasseien een heeft met de helling van de Rijzendeweg ook wat hoogteverschil. Daar is Boogerd in ieder geval blij mee. "Dat biedt echt mogelijkheden voor de renners." Bonthuis van Golazo hoopt dat het NK mensen motiveert om zelf ook meer te gaan sporten. Want dat is uiteindelijk het doel van het organisatiebureau. "We zetten in op het in beweging krijgen van mensen. Daarom is bijvoorbeeld ook een toertocht een onderdeel van het evenement. De kortste is zelfs maar 15 kilometer, dus dat is gewoon voor het hele gezin", legt hij uit. "Maar ook de topsport hoort daarbij. Want het is een inspiratiebron. Door de prestatie van de toprenners te zien, hopen we ook het publiek te motiveren om in beweging te komen."

De voorzitter van de KNWU en Golazo nemen de shirts in ontvangst


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief