De kunst van Suzana Jovanovic is straks te zien in de VS FOTO: Giovanni Angelo de Klerk
De kunst van Suzana Jovanovic is straks te zien in de VS FOTO: Giovanni Angelo de Klerk Foto: Giovanni Angelo de Klerk

Putse kunstenares gaat exposeren in de VS

Door: Hanneke Marcelis

PUTTE – Twee jaar geleden exposeerde ze nog in het gemeentehuis van Woensdrecht, maar de ster van kunstenares Suzana Jovanovic gaat inmiddels ver over de landsgrenzen heen. Vanaf 1 september aanstaande stelt zij haar kunst tentoon in de Rene Soto Gallery in het Amerikaanse Norwalk. Daarnaast is zij als enige niet-New Yorker toegetreden als lid van de gerenommeerde kunstgroep Art Collection NYC van John C. Kuchera.

Van Putte naar Norwalk en New York, het is een grote stap en Suzana dankt veel aan sociale media in combinatie met haar schilderstalent. “Sociale media spelen tegenwoordig een grote rol in marketing en reclame voor de kunstenaar. Door deel te nemen aan wedstrijden in de Facebook-groepen die beheerd worden door curator Benjamin Casiano en vervolgens gewonnen te hebben, werd ik direct ontdekt en benaderd. Benjamin zag een groot talent in mij en vond mijn kunst heel bijzonder. Hij ging ervan uit dat ik in Nederland al beroemd ben of dat ik dat in ieder geval verdien. Hij heeft mijn kunstwerken verder doorgestuurd naar galerie-eigenaar Rene Soto en de directeur van Art Collection NYC Group, John C. Kuchera. Dit heeft geleid tot een samenwerking met Rene en John en voor mij dus de mogelijkheid om in de VS te exposeren. Zonder Benjamin en Rene zou mijn eerste expositie niet mogelijk zijn en via John heb ik de mogelijkheid om straks ook in New York te exposeren.”

Solo-expositie

De eerste expositie van Suzana in de VS bij Rene Soto Gallery duurt een maand. “Gedurende deze maand ben ik ‘featured artist’ en toon ik tien werken. Na deze maand zullen mijn werken echter nog een jaar geëxposeerd worden. Er is ook al over een solo-expositie gesproken in 2019. De komende maanden zal ik hiervoor hard moeten werken en veel nieuwe schilderijen moeten produceren. Voor de komende expositie heb ik twee nieuwe werken geschilderd: "Medusa" en "Justice forAll?". Alle tien werken vertellen een verhaal, waarbij je onophoudelijk kan discussiëren over individuele interpretaties, wat voor interactieve contact zorgt. ” Het zijn die boodschappen in haar werken die Benjamin Casiano en Rene Soto zo aanspreken. Casiano benoemt Suzana als volgt: “Suzana geeft haar personages weer in kleurrijke, imaginaire settings, wat haar tot een exceptionele moderne kunstenaar maakt." Rene Soto werd op het eerste gezicht op haar werken verliefd en bood haar direct een expositieruimte aan.

Internationale erkenning

De voorbereidingen voor de expositie in de VS leverden Suzana echter wel wat stress op. “Het versturen van kunst naar de VS is erg ingewikkeld en je moet als verzender alles zelf uitzoeken. Om mijn kunst te verzenden moest ik diverse documenten meesturen en nog werd mijn pakket bij de douane vastgehouden! Blijkbaar was er nog een formulier van import-export nodig, waarover je nergens geïnformeerd wordt als verzender. Zonder de hulp van mijn lieve zoon Giovanni was het me niet gelukt.” Ondanks alle stress kijkt Suzana erg uit naar haar eerste Amerikaanse expositie. “Internationale erkenning voor mijn kunst doet me goed en geeft het gevoel dat ik tot de "kwaliteits"-kunstenaars behoor. In Nederland en België is er ook veel belangstelling voor mijn kunst, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de VS, Japan, Dubai. Voor publicaties in de Britse Vogue en het tijdschrift Latin Colors, waar Rene Soto de eigenaar van is, ben ik nu al heel dankbaar.” Exposeren in de VS is een eerste stap voor Suzana, maar het is nog niet haar ultieme droom: “Om mijn werken in een museum te mogen zien hangen, dan zou ik me vereerd voelen, maar over mijn ultieme droom praat ik graag wanneer mijn droom uitkomt.”

Kijk voor meer informatie op www.suzanasjuart.com, www.renesotogallery.com en www.casiano.info.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief