De weg richting Cslfven is recentelijk al opgeknapt
De weg richting Cslfven is recentelijk al opgeknapt Foto: Hanneke Marcelis

'Dertien procent van de wegen niet goed genoeg onderhouden'

Door: Hanneke Marcelis

HOOGERHEIDE - Het college gaat komende periode inzetten op het verbeteren van wegen en verlichting. Daarmee moet de gehele openbare ruimte naar een hoger niveau worden getild. Uit onderzoek blijkt dertien procent van de wegen niet aan het beoogde onderhoudsniveau te voldoen. Die worden daarom aangepakt.

Wegbeheer is belangrijk voor (verkeers)veiligheid, rijcomfort, het aanzien van de weg en de omgeving en om hinder voor omwonenden te voorkomen. Met een goed onderhoudssysteem zorgt de gemeente er bovendien voor dat de wegen langer meegaan en minder snel (in hun geheel) vervangen hoeven te worden. De gemeente Woensdrecht heeft maar liefst 1,8 miljoen m2 verharding in beheer. Om goed inzicht te houden in de kwaliteit van de wegen wordt één keer in de twee jaar een visuele weginspectie uitgevoerd.

Onderhoudsniveau wegen

Uit de laatste inspectie blijkt dat het overgrote deel van onze wegen boven het vastgestelde minimale onderhoudsniveau C zit. Zo’n 13% van onze wegen haalt dit niveau niet. De komende periode zorgt de gemeente ervoor dat alle wegen minimaal niveau C zijn. Maar liefst 40% van alle wegen in onze gemeente ligt binnen woongebieden. Binnen vijf jaar gaan we het onderhoudsniveau van deze wegen optillen van niveau C naar B en onze centrumgebieden dusdanig onderhouden dan ze op niveau A blijven. In deze periode is er speciale aandacht voor voetpaden en verlichte fietspaden. De mobiliteit en veiligheid van actieve inwoners en bezoekers staat hierbij voorop. Wethouder Van Agtmaal: “Inwoners zullen de komende jaren zien dat we op diverse plekken in de gemeente bezig zijn met het onderhoud van de wegen. Dat de kwaliteit omhoog gaat, zal de komende jaren duidelijk merkbaar worden”.

Openbare verlichting

Verlichting in de openbare ruimte levert een bijdrage aan de verkeersveiligheid, maar is ook belangrijk voor de sociale en openbare veiligheid in een gebied. Daarnaast geeft het de omgeving een bepaalde uitstraling.  Net als bij de wegen geven we de openbare verlichting de komende jaren een kwaliteitsimpuls. Dit start met de huidige lichtmasten te controleren en waar nodig te vervangen.

"Momenteel hebben we 5065 lichtmasten in beheer en onderhoud. Hiervan zullen er de komende jaren zo’n 1575 masten vervangen worden en zo’n 2271 armaturen". Dit is een behoorlijk aantal en dit komt mede door de leeftijd van veel masten (in de periode 1978-1982 is er relatief forse woningbouw geweest). Verder zijn veel conventionele lampen vervangen door LED-lampen en hiervan ligt het gewicht hoger. Hierdoor hebben de binnenwerken het zwaarder gekregen en vertonen armaturen –zeker die op leeftijd- eerder scheuren. Wethouder Van Agtmaal: “Bij zowel de wegen als bij de openbare verlichting speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Waar mogelijk hergebruiken we materialen en kiezen we voor duurzame en energiezuinige oplossingen. Ook combineren we werkzaamheden zoveel mogelijk met elkaar, om op een zo efficiënte manier mogelijk te werken en overlast te beperken.”

Het college gaat fors investeren in de kwaliteit van de leefomgeving. Aan wegen geven we de komende periode jaarlijks €730.000 uit en aan openbare verlichting €280.000. Wethouder Van Agtmaal: “De komende jaren worden er miljoenen uitgetrokken om de kwaliteit van de wegen en de openbare verlichting naar een hoger niveau te tillen. Dit is dan nog exclusief projecten, zoals de Scheldeweg Noord en de nieuwe wijk in de Verlengde Duinstraat in Hoogerheide en de werkzaamheden in Calfven.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief