Ook voor kinderen is er genoeg te doen op de Burendag van de Vliegbasis.
Ook voor kinderen is er genoeg te doen op de Burendag van de Vliegbasis. Foto: VALERIE KUYPERS

Al vijfduizend aanmeldingen voor unieke burendag op Vliegbasis Woensdrecht

Door: Hanneke Marcelis

WOENSDRECHT - Voor veel inwoners van de gemeente Woensdrecht is het een mysterie wat er nou precies op de vliegbasis gebeurt. Want het grote hek is eigenlijk altijd gesloten. Maar daar komt 22 september verandering in. Dan nodigt kolonel Ben Kamstra alle inwoners uit voor een kopje koffie op de vliegbasis, mét een uitgebreid programma vol activiteiten en demonstraties. En dat initiatief valt in goede aarde. Al ruim vijfduizend mensen hebben hun kaarten besteld. En inschrijven is nog tot en met zondag mogelijk!

Even een kopje koffie bij elkaar drinken, of een praatje maken over de heg. Het is goed voor de band die je hebt met je buren. En normaal gesproken is het weinig moeite. Maar voor de vliegbasis is het een lastige onderneming. "We kunnen moeilijk door het hek heen gaan staan roepen", grapt kolonel Ben Kamstra. "Maar we geloven wel echt in het belang van een goede band hebben met je buren. Ook als vliegbasis. Daarom hebben we besloten om de poort open te zetten en álle huishoudens binnen de gemeentegrenzen uit te nodigen. Want we hebben als buren meer met elkaar te maken dan je in eerste instantie misschien zou denken."

Aanmeldingen

Het initiatief is uniek voor de vliegbasis. Nooit eerder zetten ze op deze manier de deuren open voor omwonenden. "Wanneer we de deuren openen, is dat vaak heel informatief en om verantwoording af te leggen over wat wij als vliegbasis precies doen met het belastinggeld", legt kolonel Kamstra uit. "Maar dat is met de Burendag niet de bedoeling. Deze keer draait het om gezelligheid en om laten zien wat we hier achter die hoge hekken allemaal doen", vult projectleider Anne Gros aan. En dat de vliegbasis daarmee gehoor geeft aan een grote behoefte in de omgeving, is wel te zien aan het aantal aanmeldingen. Ruim vijfduizend mensen hebben al kaarten besteld voor het uitgebreide programma.

Activiteiten

Het programma voor de Burendag is enorm divers. De vliegbasis wil namelijk alle buren iets bieden, dus ook de hele jonge of juist oudere omwonenden. "Eigenlijk is het bijna niet op te sommen wat we allemaal gaan laten zien", vertelt projectmedewerker Liselotte Brand enthousiast. Demonstraties van vliegtuigen, een hindernisparcours, een brandweerwagen, 3d printers, speurhonden, een tentenkamp. Echt alles wat er op de vliegbasis gedaan wordt, is voor de bezoekers te beleven en bewonderen. Zelfs de prachtige natuur op het grondgebied van de basis is te bezichtigen. "Mensen vergeten vaak dat we hier ook aan natuurbeheer doen, en dat juist op het terrein van de vliegbasis veel bijzondere dieren leven", legt kolonel Kamstra uit. "Met een bustour gaan we dat laten zien aan de bezoekers." En naast al die activiteiten zijn er ook meerdere koffiepunten ingericht op het terrein. "We willen natuurlijk laten zien wat we doen en mensen een mooi programma bieden. Maar de essentie van burendag, namelijk samen een kop koffie drinken en elkaar beter leren kennen, zal natuurlijk niet ontbreken", aldus Brand.

Loterij

Wie een bezoekje brengt aan de Burendag op de vliegbasis krijgt naast het programma vol activiteiten en demonstraties ook nog de kans om één van de drie bijzondere prijzen te winnen. De eerste is een rondvlucht in een zweefvliegtuig. Het is de persoonlijke favoriet van de kolonel. "Je kunt dan echt kijken van zuid-Holland tot aan Antwerpen. Dat is een geweldig uitzicht. En je kunt er extra goed van genieten, omdat je in een zweefvliegtuig geen lawaai hebt." Verder kun je een ritje winnen in de imposante brandweerwagen van de vliegbasis en maak je kans op een kijkje in de verkeerstoren wanneer de PC-7 vliegtuigen opstijgen. De loterij waarmee de prijzen te winnen zijn, doet een beetje denken aan de wedstrijd uit Sjakie en de Chocoladefabriek. "Alle bezoekers krijgen een bonnenboekje wanneer ze de vliegbasis binnenkomen. Daarmee kunnen ze drinken en wat te eten halen. Wie een sticker op zijn bonnenboekje heeft zitten, is één van de gelukkige winnaars", aldus Liselotte Brand.

Meer weten of kaarten bestellen? Ga naar deze site.

Anne Gros, Ben Kamstra en Liselotte Brand van Vliegbasis Woensdrecht


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief