Louis en Wies Goris-Hopmans werden door burgermeester Steven Adriaansen persoonlijk gefeliciteerd met hun huwelijksjubileum.
Louis en Wies Goris-Hopmans werden door burgermeester Steven Adriaansen persoonlijk gefeliciteerd met hun huwelijksjubileum. (Foto: José van der Wegen)

Echtpaar Goris-Hopmans uit Ossendrecht viert briljanten bruiloft

  algemeen

OSSENDRECHT – Het komt niet vaak voor in de gemeente Woensdrecht: een briljanten bruidspaar. Maar Louis (90) en Wies (87) Goris-Hopmans uit Ossendrecht hebben deze mijlpaal weten te slechten. Op 3 november waren zij 65 jaar getrouwd en dat werd gevierd met familie in De Drieschaar en een bezoekje van de burgemeester.


DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Net als 65 jaar geleden, op 3 november 1953, was het ook in 2018 mooi weer voor Louis en Wies. Die dinsdag in 1953 bezegelden de twee toen nog twintigers hun liefde voor elkaar. "We ontmoetten elkaar op een dansavond in de Coppenolle aan de Korenbeurs in Bergen op Zoom. Of ik haar als eerste zag of zij mij, dat weet ik niet. We zagen elkaar." Wies, uit een gezin met negen kinderen en woonachtig op een boerderij aan de Spellestraat in Wouw, wist toen nog niet dat Louis net als zij van boerenafkomst was. "Ik wilde eigenlijk helemaal geen boer trouwen. Toen ik Louis zag, dacht ik dat hij boekhouder was. Zo zag hij er uit," zegt Wies met een lach. Boer of niet, het hield de ontluikende liefde tussen de twee niet tegen. "De week na de eerste ontmoeting in de Coppenolle was er een dansavond in Wouw. Daarna is het vuurtje stilletjes gaan branden."

Op de fiets
Louis, geboren en getogen aan het Hageland in Ossendrecht, fietste gedurende anderhalf jaar trouw naar zijn meisje in Wouw. "Dat was zo'n 1,5 uur fietsen in de winter en een drie kwartier met de wind mee. Maar iedere keer op de fiets naar Wouw, dat was wel wat. Na anderhalf jaar vroeg ik dan ook aan Wies of het niet een idee was om te trouwen." En zo geschiedde: In een door iemand uit de familie gemaakte witte jurk gaf Wies haar jawoord aan Louis in Wouw en verhuisde ze naar Ossendrecht. "Het was die novemberdag heel goed weer, weet ik nog wel, we hebben nog met heel de familie buiten foto's gemaakt."

"Ja, goed weer met je trouwdag betekent een goed vrouwke", aldus Louis. Ze gingen wonen op het Hageland, in de boerderij van de familie Goris. Louis ging verder met het boerenbedrijf, Wies werkte mee en zorgde voor de vier kinderen die zij samen kregen: twee dochters en twee zoons. "Vroeger gingen we met de paarden naar het veld. Om half zeven in de ochtend vertrok ik om anderhalf uur later pas op het veld te zijn." Mobiele telefoons bestonden in die tijd uiteraard nog niet, maar de paarden hadden belletjes om. "Ik ging dan aan het einde van de dag meestal luisteren of ik het gerinkel van de belletjes hoorde. Dan wist ik dat ik de aardappelen kon opzetten."

Geheim
Het boerenbestaan is voor Louis en Wies nog dichtbij, want ze wonen nog steeds op het Hageland. De oude boerderij staat er echter niet meer, de laatste restanten zijn een paar jaar geleden gesloopt. "We hebben in 1972-1973 een nieuw huis gebouwd en wonen nu naast de boerderij van onze zoon." Met de kinderen en kleinkinderen in de buurt, ze hebben acht kleinkinderen en inmiddels vier achterkleinkinderen, zitten Wies en Louis op hun plek. "Ik wilde nog wel naar het dorp verhuizen, maar Louis wilde blijven zitten. En dat doen we ook. We mogen niet mopperen met zo oud te worden, we hebben niets te lijden." De twee zijn dan ook nog vitaal, al voelen ze de jaren ook wel. "Ik ga nog twee keer per week biljarten bij de Laatbloeiers in De Drieschaar en ben ook een paar keer kampioen geweest. Verder lees ik veel, puzzel ik en kijk ik graag naar voetbal en wielrennen." Wies zat op gym en houdt van stevig wandelen. "Ik haal elke dag vers brood bij de bakker, lekker naar buiten." 65 jaar een echtpaar, hoe bijzonder ook, een geheim is er niet echt volgens Louis en Wies: "Het is gewoon een kwestie van vallen en opstaan en elkaar diep in de ogen kijken. Verder leven we met de dag en kijken we wel hoever we komen." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief