Jong en oud was aanwezig op de Kerstbijeenkomst van Open Huis Statushouders in Ossendrecht.
Jong en oud was aanwezig op de Kerstbijeenkomst van Open Huis Statushouders in Ossendrecht. Foto: José van der Wegen

Open Huis Statushouders viert Kerstmis met statushouders

Door: Amber Kuijs algemeen

OSSENDRECHT – Kerstmis is in Nederland een feest voor iedereen. In elk huis staat wel een boom met lichtjes en gezellig samenzijn staat voorop. Dat hoeft niet alleen met familie te zijn, maar kan ook met gelijkgestemden of mensen in dezelfde situatie. In de gemeente Woensdrecht geldt dat ook voor de statushouders. Samen met het Open Huis Statushouders werd voor de derde keer een Kerstactiviteit georganiseerd in de Protestantse kerk van Ossendrecht.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Het Open Huis Statushouders werd een paar jaar geleden in het leven geroepen om de statushouders in de gemeente Woensdrecht te helpen mee te doen binnen de samenleving. Volgens Loes van Arkel, vanaf het begin betrokken bij Open Huis Statushouders en één van de drijvende krachten erachter, werd het Open Huis destijds opgericht om statushouders te helpen bij het invullen van de wachttijd in het inburgeringstraject. "Dat begon met een inloop op woensdagochtend, met Nederlandse taallessen en een kopje koffie, waarbij er gemiddeld zo'n 20 statushouders langskwamen. De ene keer meer dan de andere keer." Omdat de meeste statushouders in de gemeente Woensdrecht echter nu druk bezig zijn met school, Nederlandse lessen en soms zelfs werk, is de noodzaak voor het Open Huis niet meer aanwezig. "De behoefte is weg, mensen hebben hun plek gevonden in de samenleving. Maar omdat we toch het contact niet willen verliezen, organiseren we toch nog regelmatig activiteiten."

Activiteiten
De Kerstactiviteit is in ieder geval één van de activiteiten die zal terugkeren. "Misschien gaan we ook nog een bingo-avond houden. Dit is geschikt voor jong en oud en is altijd een succes. In het verleden hebben we ook jeu de boules gespeeld in de tuin van de kerk of zijn we gaan bowlen. We willen in ieder geval iets organiseren voor jong en oud. De activiteiten vinden overigens vaak plaats in de Protestantse kerk van Ossendrecht, maar ze zijn met nadruk niet-religieus getint. Het Open HuisStatushouders is geen kerk, maar houdt soms alleen activiteiten in de kerk." De Kerstactiviteit die voor de derde keer gehouden wordt is wel een bijzondere activiteit in dat opzicht. "Kerstmis hoort in de Nederlandse samenleving, maar onder statushouders is Kerstmis niet altijd een traditie door het geloof. We hebben echter ervaren dat met de activiteiten grenzen tussen geloven en culturen vervagen. Mensen trekken gewoon met elkaar op."

Maaltijd
Dat bleek ook wel tijdens de derde Kerstbijeenkomst in de Protestantse kerk. Zo'n 40 statushouders van zeer jong tot wat ouder hadden zich aangemeld voor de bijeenkomst. Aan twee lange tafels, gedekt met diverse lekkernijen, zaten Afghanen naast Somaliërs, Syriërs naast Eritreeërs,
statushouders naast vrijwilligers. Bij binnenkomst brachten sommige vrouwen lekkere hapjes mee om van te genieten tijdens de maaltijd. Voor de vrijwilligers van Open Huis Statushouders was dat een teken dat deze mensen echt succesvol geïntegreerd zijn: met het zelf meebrengen van hapjes tonen de mensen aan dat ze zich hier thuis voelen. Dat werd ook beaamd door burgemeester Steven Adriaansen die ook aansloot aan de tafel: "Deze bijeenkomst is een schitterend initiatief. Kerst is een moment van elkaar te genieten. De statushouders vinden hier een warm welkom en met de activiteiten worden culturen bij elkaar gebracht. Deze bijeenkomst geeft dat duidelijk aan: van baklava tot croissants, het toont de integratie aan." Volgens Thagi en zijn vrouw Zahra uit Afghanistan hoort kerst er ook gewoon bij. "Het is een viering van het nieuwe jaar.  Het is gezellig en leuk om zo samen met verschillende culturen samen te zijn." En dat is precies wat Open Huis Statushouders voor de toekomst voor ogen heeft: samen zijn en het contact behouden. "Er blijven ook nog steeds nieuwe mensen komen, dat toont aan dat mensen het op prijs stellen."

Jong en oud was aanwezig op de Kerstbijeenkomst van Open Huis Statushouders in Ossendrecht.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief