Afbeelding
Foto: Gemeente Woensdrecht

Scheldeweg deel twee: twee dubbele fietspaden en geen beukenhaag

Door: Hanneke Marcelis

HOOGERHEIDE - Het ontwerp voor de herinrichting van het tweede deel van de Scheldeweg is af. Het ontwerp gaat nog een keer naar de gemeenteraad, maar wethouder Hans de Waal verwacht geen grote aanpassingen meer. "We hebben goed geluisterd naar wat de raad en de omwonenden willen. Dat zie je terug in het ontwerp." De grootste verandering ten opzichte van het oude ontwerp is dat er twee dubbele fietspaden (die daarmee dienen als fietsstraten) langs de Scheldeweg komen te liggen en dat er twee oversteekplaatsen minder zijn.

Het tweede deel van de Scheldeweg gaat flink aangepakt worden. De weg, vanaf de rotonde aan de Verlengde Duinstraat tot aan de kruising met de Doelstraat, moet dé entree van het dorp worden. "De uitstraling wordt echt heel anders. Je gaat echt het gevoel van een laan krijgen in plaats van een weg, met veel ruimte voor fietsers en veel groen", vertelt wethouder De Waal.

Inspraak

Het definitieve ontwerp dat wethouder De Waal dinsdag presenteerde is een tweede versie. In 2017 werd al een eerste ontwerp gemaakt, waarover de gemeenteraad en omwonenden hun mening mochten geven. Het meeste commentaar kwam toen op de enkele fietspaden en vele oversteekplaatsen. "Er rijden iedere ochtend in de 'spits' naar school zo'n 1200 fietsers langs de Scheldeweg. Je moet willen dat zij zo min mogelijk moeten oversteken." Daarom komen er nu dubbele fietspaden aan beide kanten van de weg, die twee van de ooit bedachte oversteekplaatsen overbodig maken. Die dubbele fietspaden vervangen de oude parallelweg. Auto's die bij de woningen moeten zijn, kunnen over de fietspaden rijden. Die dienen als fietsstraat, waar auto's mogen rijden maar wel 'te gast' zijn.

Doordat er aan twee kanten een dubbelfietspad ligt, sorteert de gemeente Woensdrecht alvast voor op de realisatie van een snelfietsroute richting Antwerpen. "De realisatie van die snelfietsroutes tussen grote steden is een landelijk plan waarvoor we subsidie konden krijgen. Daar hebben we besloten daar gebruik van te maken en aan beide kanten van de weg fietspaden te leggen."

Groen

De nieuwe Scheldeweg wordt erg groen. Er komen veel bosjes, een bredere groenstrook en veel bomen langs de weg. De ooit ingetekende beukenhaag tussen de weg en de fietsstraat is wel geschrapt. Die werd kritisch ontvangen door de raad en de omwonenden omdat deze het zicht zou belemmeren.

Planning

De nieuwe Scheldeweg moet dit jaar nog gerealiseerd worden. De aanbesteding moet zo snel mogelijk starten zodat de werkzaamheden aan de weg nog voor de bouwvak afgerond kunnen worden. Na de bouwvak wordt de parallelweg onder handen genomen. Het vernieuwde deel van de Scheldeweg moet voor de winter officieel geopend kunnen worden. Met de werkzaamheden zijn in totaal zo'n 1,5 miljoen euro gemoeid. Ongeveer een derde daarvan bestaat uit de subsidie voor de snelfietsroute en budget wat al beschikbaar was voor de aanpak van de riolering. De gemeenteraad stelde eind 2018 daarom 1 miljoen euro beschikbaar voor de werkzaamheden.

De situatie bij de Scheldeweg zoals deze er nu uit ziet:




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief